Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Világtalan, halovány, föld alatt élő lényekre bukkantak Ausztráliában

Nyolcszázötvenféle világtalan, halovány lényre bukkantak a föld alatti vizekben, barlangokban és mikroüregekben Ausztrália elhagyatott vidékein.
Ausztrál kutatók négyéves program keretében keresték az új fajokat Ausztrália sivatagos és félsivatagos vidékein - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A talált rovarok, rákfélék, férgek és pókok a kutatók szerint csupán egyötödét teszik ki azoknak a még fel nem fedezett lényeknek, amelyek a föld alatt élnek az ötödik kontinens isten háta mögötti vidékein. A vizsgálat során kétféle világtalan halat, valamint kétféle vak angolnát is felfedeztek.

"Nem kell az óceán mélyén kutakodnunk, ha a tudomány számára ismeretlen gerinctelen fajokat fel akarunk fedezni, elég a házunk táján körülnézni" - hangsúlyozta Andy Austin, az Adelaide-i Egyetem evolúciós biológusa. (A tudósok meggyőződése szerint Földünk élővilágának csupán kis részét ismerik jelenleg, s a felfedezett lényeknek mindössze a felét nevezték el.)

Az ausztrál biológusok szerint a most felfedezett lények a múltbéli éghajlatváltozások során költöztek a föld alá. Mindannyian világtalanok, nincsenek szemeik, hiányzik a pigmentációjuk is, ezért fehérek vagy igen haloványak. A barlangokban élő rovaroknak igen hosszúak a lábaik, ahogy az "antennáik" is - legtöbbjük érzékeli a rezgéseket, s bizonyos vegyi anyagokat, ezek segítségével tájékozódnak a koromsötétben.

Tizenötmillió évvel ezelőtt Ausztrália középső és déli részén még sokkal csapadékosabb volt az éghajlat, ami igen gazdag élővilágot eredményezett. Ahogy szárazabbá vált a klíma, s ez a folyamat akár 1-2 millió évig is eltartott, az állatvilág számos képviselője a föld alatt, a vizekben és a barlangokban keresett menedéket, ahol egymástól elkülönülten fejlődtek.

Mivel a kutatók a szóba jöhető területnek csupán 10 százalékát vizsgálták meg a föld alatti életformák után kutatva, a program folytatódik. A most felfedezett lényeket genetikailag is elemezni kell, hogy kiderítsék pontosan, mikor is "vonultak száműzetésbe", s ez az időpont egybeesik-e az éghajlatváltozás földtani bizonyítékaival. Másrészt a védelmükről is gondoskodni kell, hiszen azokon a területeken, ahol élőhelyeik vannak, kiterjedt bányászat és mezőgazdasági termelés folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai atomfegyverek kivonásáról tárgyalna a leendő német külügyminiszter

A Németországban tárolt amerikai atomfegyverek kivonásáról kíván tárgyalni a leendő német… Tovább olvasom