Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Világvége? Szökőár zúdult a Salamon-szigetekre

Tengeri szökőár zúdult hétfőn a Salamon-szigetekre, a cunami legalább egy falut elöntött, de az első jelentések szerint csak anyagi károkat okozott, senki sem szenvedett komolyabb sérülést.

A természeti csapást a tenger mélyén kipattant földrengés keltette. A Csendes-óceán déli részét vasárnap óta erős földrengések egész sora rázta meg; hétfőn három jelentősebb rengés is kipattant, közülük egynek az erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,2-es fokozatot. A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométer mélységben volt.

Loti Yates katasztrófavédelmi tisztségviselő a rendőrségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva elmondta, hogy a tengeri szökőár elöntötte a Rendova szigetén fekvő Baniata falut. A 3600 lelkes településre két-három méter magas vízfal zúdult. A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint összesen 16 házat tett tönkre, 32 másikat pedig megrongált.

Ez feltehetően még nem a végleges veszteségmérleg. Yates megjegyezte: meg nem erősített információk szerint több száz épület is megrongálódhatott, két-három másik faluban pedig még rosszabb lehet a helyzet.

A lakatlan, ökoturisták által látogatott Tetepare szigetéről tíz külföldi turistát - négy németet, négy britet és két új-zélandit - kimenekítettek, meg nem erősített információk szerint ketten közülük megsérültek. Yates szerint más sérültekről egyelőre nem tudni.

A Salamon-szigetek - és Peru, amelyet szintén erős földrengés rázott meg - a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkanikus tevékenységgel párosul.

Olvasóink írták

 • 8. micsibucsi 2010. január 04. 21:23
  „moderálva reklám”
 • 7. rozator 2010. január 04. 21:23
  „Nem bir magával ez a Gyurcsány!”
 • 6. frsbegbie 2010. január 04. 21:18
  „természetesen a "kormány´´ fejlesztette ki laborokban a tsunamit hogy vegre eladhassák a tavalyról rájukmaradt strandlabda-készletet. Nem is beszélve arról a több százezer mikrocsippel fertőzött moszatról aminek a segitségével millio dollárok ráforditásával nyomon követhetik az éppen ott nyaraló Pista bácsi MINDEN lépését, sőt a gondolatait is befolyásolni tudják :-)”
 • 5. CID 2010. január 04. 20:39
  „4,5 : bár bevallom, fingom nincs a dologhoz, de a környezetszennyezést, és a földrengéseket egy lapon említeni, szerintem, kicsit öntelt dolog.”
 • 4. leeannlarue 2010. január 04. 20:18
  „egy: bicajjal, vagy rollerrel, vagy gyalog járok
  kettő: Nostradamus sok dologban tévedett. reméljük, ebben is!
  három: nekem baromira mindegy, hogy egy lakatlan szigetet elönt-e a víz, amíg a grönlandi partokról háznyi jégtömbök szakadnak le.
  négy: néhány éve egy ennél sokkal súlyosabb cunami tragédiája történt, inkább azon kéne kicsit elgondolkodni.”
 • 3. Logaritmus 2010. január 04. 19:30
  „Éljen a további környezetszennyezés, sírjunk az olcsó benzinért, pöfögjünk még többet, hátha több lesz a rákbeteg és asztmás.”
 • 2. leeannlarue 2010. január 04. 19:08
  „köztudott tény, hogy a tengerpartok kb. 200 kilométeres sávjában és a világtenger szintje feletti kb. 1 kilométeres magasságtartományban lakik a Föld népességének nagyjából 80%-a. innentől kezdve min csodálkozunk?
  az ökoturisták egy "tűzgyűrű" peremén voltak, hát úgy kellett nekik. fakírok, mazochisták, kutatók, barmok!”
 • 1. sauron2 2010. január 04. 17:21
  „pánikkeltás! áááá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállodának ütközött egy vonat Helsinkiben

Egy utasok nélküli személyvonat túlfutott hétfőn a helsinki pályaudvaron és szállodának ütközött, de… Tovább olvasom