Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Visszakapható a szlovák állampolgárság

Akár másnap is visszaigényelhetik szlovák állampolgárságukat azok, akik azt egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt elveszítették.
"A szlovák törvények értelmében ugyanis minden olyan személy kaphat szlovák állampolgárságot, aki legalább nyolc éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, beszél szlovákul és büntetlen előéletű" - írta hétfőn az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság belügyminisztériumi forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a törvény azoktól sem vitatja el ezt a jogot, akik korábban szlovák állampolgárságukat elvesztették.

Adott esetben tehát azok a szlovákiai magyarok, akik honosítással magyar állampolgárok lettek, és ezt bejelentették a szlovák hatóságoknál, törvényes úton ismét visszakaphatják szlovák állampolgárságukat – elméletileg. A gyakorlatban nem biztos, hogy kivitelezhető, figyelmeztet a belügyminisztérium.

"Minden állampolgársági kérelmet külön, egyénileg bírálunk el" – válaszolta Lubomíra Miklovicová, a tárca sajtóosztályának munkatársa a lap kérdésére. Hozzátette: a szlovák állampolgárság elnyerése nem alanyi jog, vagyis ha valaki teljesíti a felvételeket, még nem biztos, hogy automatikusan meg is kapja azt. A jelenlegi szlovák törvények a kettős állampolgárságot abban az esetben teszik lehetővé, ha például házasság útján tesz rá szert valaki.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg, a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a tapasztalatok alapján most ugyan újra módosítaná a tavaly megváltoztatott törvényt, de továbbra sem engedélyezné, hogy a szlovákiai magyarok az új magyarországi szabályok alapján magyar állampolgárságot kapjanak.

Robert Fico pártelnök vasárnap egy televíziós vitában elmondta: pártja tartja magát ahhoz, hogy azoknak, akik a jelenlegi magyar törvények alapján kapják meg magyar állampolgárságukat, el kell veszteniük szlovák állampolgárságukat.

"Ha viszont a többi állampolgárról van szó, akkor hajlandóak vagyunk tárgyalni az SDKU-val és a KDH-val" - jelentette ki Fico. Mint ismeretes, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) az általuk javasolt módosítással azt akarják elérni, hogy csak azok a kettős állampolgárok vesszék el szlovák állampolgárságukat, akik külföldi honosításuk ideje alatt nem laknak a célországban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérengzés: több nő az áldozatok között

Öt embert lőttek le vasárnap az északkelet-mexikói Mazatlan fürdővárosban, miközben az ország… Tovább olvasom