Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Visszasírják a németek a nagykoalíciót

Németország - Visszasírják a németek a korábbi nagykoalíciót egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.
Az Emnid közvélemény-kutató intézet felméréséből kitűnt, hogy a németek csaknem 60 százaléka elégedetlen a tavaly novemberben hivatalba lépett konzervatív-liberális koalíció tevékenységével. A megkérdezettek többsége úgy vélekedett, hogy a korábbi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció jobb munkát végzett. Külön érdekesség, hogy a konzervatív szavazók csaknem 50 százaléka szintén ezen a véleményen volt.

A felmérés alapján szakértők utaltak arra, hogy a német állampolgárokat egyre erőteljesebben zavarják a szinte állandó koalíciós viták, mindenekelőtt a tervezett adócsökkentések, az egészségügyi reform, valamint a tartós munkanélkülieknek nyújtott Hartz IV támogatás ügyében. Mindennek alapján a többség azon a véleményen van, hogy a nagykoalíció idején a kormányzás ugyan kompromisszumokkal telített, de harmonikusabb volt.

A jelek szerint mindezt a jelenlegi kormány tagjai is elismerik. Erre utal, hogy Thomas de Maiziere konzervatív belügyminiszter egy hétvégi interjúban kijelentette: a koalícióban túl sokat beszélnek el egymás mellett és túl kevés a konstruktív együttműködés. A CDU-s miniszter felrótta azt is, hogy túl sokan szólnak bele olyan témákba, amelyekhez nincs közük. Thomas de Maiziere hangoztatta: ő maga szigorúan csak olyan ügyekben nyilatkozik, amelyek saját hatáskörébe tartoznak, és csakis olyan nyelven, amely hidakat épít és nem rombol.

A kisebbik koalíciós partner, a szabad demokrata FDP egyes politikusai ugyanakkor nyíltan bírálják Angela Merkel kancellárt. Így Martin Zeil bajor gazdasági miniszter a Der Spiegel legfrissebb számában nyilatkozva "vezetési erélytelensége" miatt marasztalta el a konzervatív kancellárt. "Berlinben végre kormányozni, a kancellárnak pedig vezetnie kellene" - hangoztatta a többi között a bajor liberális politikus.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. március 08. 16:03
    „A németek magasról tesznek a politikára, mivel úgy általában működik az ország. Mindegy, hogy éppen ki kormányoz. Az utóbbi kitétel Magyarországra is igaz, csak azzal a különbséggel, hogy nálunk meg azért mindegy, ki kormányoz, mert csak a saját zsebeit akarja jól megtömni, a többi le van ejtve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány: hazugság 9/11 hivatalos magyarázata?

Irán - Az iráni elnök szerint "nagy hazugság" 2001. szeptember 11-e hivatalos amerikai magyarázata. Tovább olvasom