Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Visszatérhet otthonába a fukusimai menekültek egy része

Japánban feloldják a tilalmat a fukusimai atomerőműhöz közeli egyik területen, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba - jelentették be hétfőn a japán hatóságok.
Az evakuálási rendelet április 1-én veszti hatályát, és 300 tamurai lakost érint - közölte a miniszterelnöki kabinet egyik illetékese.

Tamura 20 kilométerre nyugatra fekszik a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés és szökőár miatt súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműtől.

A következő két évben legfeljebb harminc ezren térhetnek vissza otthonukba, amelyet a megrongálódott atomerőműből érkező erős radioaktív sugárzás miatt kellett elhagyniuk - tette hozzá a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

A kitelepített lakosok azonban megosztottak azzal kapcsolatban, hogy visszatérjenek-e vagy sem, egyesek ugyanis aggódnak az egészségükért a lakóhelyükön mért sugárzási szintek miatt.

A kormány irányelvei szerint az erőmű közelében fekvő területek akkor nyilváníthatók ismét lakhatónak, ha senki sincs kitéve évi 20 millisievert feletti sugárdózisnak. A hatóságok hivatalosan azt szeretnék elérni, hogy a sugármentesítési munkálatokkal évente 1 millisieverttel csökkentsék ezt a normát.

A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP) évi 1 millisievertes sugárzásnak való kitettséget ajánl, de becslése szerint az évi 100 millisievertes sugárdózis alatti mennyiség nem jelent magas rákkockázatot az érintett emberek esetében.

Egy kórházi röntgen elvégzésekor mintegy 10 millisievertes sugárdózist kap a paciens a japán Nemzeti Radiológiai Kutatóintézet szerint.

A kormányilletékes hangsúlyozta: az evakuálási tilalom feloldása után az emberek szabadon dönthetnek, vissza kívánnak térni otthonukba, vagy sem. Bárhogyan is döntsenek, az ingatlanjukban történt értékvesztés és munkájuk elveszítése miatt a kormány és az atomerőművet működtető Tepco vállalat kifizeti a kárpótlást. A havi 100 ezer jenes (222 ezer forint), erkölcsi károkozásért járó kártérítést viszont csak azok kaphatják meg, akik úgy döntetnek, hogy visszatérnek otthonukba.

Az atomerőmű-balesetet kiváltó, több mint 18 ezer emberéletet követelő földrengés és cunami után három évvel mintegy 100 ezer ember él távol a katasztrófa sújtotta területen lévő otthonától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klicsko a rendvédelmi szervek átvilágítását szorgalmazza

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a "jogsértő cselekedetekhez" Ukrajnában - jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés párt vezetője. Tovább olvasom