Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Viszonylag nyugodt légkörben zajlottak a koszovói választások

Koszovóban vasárnap este hétkor véget ért a parlamenti választás - az első az ország függetlenségének 2008 februári kihirdetése óta.
Az exit-pollok, a leszavazottak körében végzett felmérés szerint Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja vezet. A választásokon csak kisebb incidensek történtek, a részvétel elmaradt a várakozásoktól.

Hivatalos eredményt legkorábban csak hétfőre ígérnek, ám a különböző nem-kormányszervek már hétfőre virradó éjjel közzétesznek becsléseket.

Délután fél négykor az állami választási bizottság szerint az 1,6 millió választásra jogosult polgár 34,1 százaléka adta le voksát. Koszovó szerbek lakta körzeteiben jóval alacsonyabb volt a részvétel, mert a helyi szerb politikusok a választás bojkottjára szólítottak fel.

Mindazonáltal Észak-Koszovó szerb régiójában nem mindenki tett eleget a bojkott felhívásnak.

Csupán elszórt incidensekről érkeztek jelentések, Leposavicben őrizetbe vettek két szerbet, akik akadályozták a hozzáférést a mozgó urnákhoz és másutt "pirotechnikai eszközökkel" támadtak egy választóhelyiségre.

A kormányzási válság miatt kiírt választáson a 120 tagú parlament helyeiért 29 párt és polgári szerveződés verseng. Esélyese Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja, de nem valószínű, hogy abszolút többséget tud szerezni. Fő riválisa korábbi koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Liga, amelyet belharcok osztanak meg. A harmadik legerősebbnek tartott politikai erő a Szövetség Koszovó Jövőjéért, amelyet gyengít, hogy vezetője, a gerillavezérből politikussá lett Ramush Haradinaj a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt áll háborús bűntettek vádlottjaként.

A pristinai törvényhozásban a kisebbséget alkotó szerbeknek 10 helyet tartanak fenn. Ezek sorsa a bojkott miatt kérdéses.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt a hó alatt a minneapolisi fedett futballstadion teteje

Washington - Minneapolisban a péntek óta lehullott hatalmas hómennyiség miatt beszakadt a 64 ezer… Tovább olvasom