Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Vízalatti túrák elsüllyedt hajókhoz

Egész flotta hever elsüllyedve a Szicíliát övező tenger mélyén. A hajókat eddig kincsekre vadászó rablók látogatták, idén nyártól azonban búvárvezetéssel lehet őket közelről megcsodálni, a rablókat pedig víz alatti kamerák tartják távol.
A Szicíliától északra fekvő Lipari szigete körül tizennyolc ókori hajó hever a tenger fenekén. Viharban sziklának ütköztek, homokzátonyra futottak vagy másképpen szenvedtek hajótörést. Volt hajó, melyet tengeri csatában süllyesztettek el. Nagy részük az ókori görög-római flottához tartozott, kétezer év elteltével algák és kagylók lepik be őket.

A régészek a hatvanas években fedezték fel a 20 és 85 méter közötti mélységbe merült hajókat. Kiderült, hogy hiába a gazdag szicíliai ókori örökség, a tenger alatt legalább annyi maradt meg, mint a parton.

Elég volt azonban nyilvánosságra hozni, hogy Liparit hajótemető övezi, a búvárruhában zsákmánykeresésre indult rablók máris megkezdték a fosztogatást. A 18 hajóból már csak tíz fekszik érintetlenül a mélységben. Amit a régészek hoztak a felszínre, az a sziget múzeumában látható: száz amfora abból a 2500 vázából, amelyet a becslések szerint a hajók szállítottak.

Lipari régészeti múzeumának együttműködésével idén nyáron egészen közelről látható a lenyűgöző tenger alatti flotta. Búvárok vezette vízalatti régészeti túrán csodálhatók meg a hatalmas ókori hajóroncsok, körülöttük a tengerben szétszóródott rakománnyal.

Az élményben az is részesülhet, aki a szárazföldön marad: vízalatti videokamerákat szereltek fel a hajók körül a rablók ellen és azért is, hogy a múzeum látogatói egyenesben láthassák, milyen régészeti kincseket rejt még a tenger.

Kamera került Lipari kristálytiszta öblébe is, ahol az idén fedeztek fel egy római császárkori kikötőt. Az ókori móló hét méterrel a mai vízfelszín alatt húzódik.

A szicíliai szorosnak ez az északi bejárata az ókortól fogva jelentős kereskedelmi útvonalnak számított: kereskedők, hadseregek vonultak erre. Rómaiak és karthágóiak Kr. e. 260-ban Liparinál csatáztak.

A Szicília partjainál elsüllyedt hajókról római, pun, föníciai leletek kerültek elő: vázák, gyertyatartók, edények, tányérok, a hajókon szállított és a vízben elpusztult állatok maradványai.

Egy Ragusánál elsüllyedt hajó szobrokat és ékszereket szállított, ezeket a régészek találták meg elsőként. Marsalánál egy pun hadihajó merült el, máshol egy templomépítkezéshez márványoszlopokat szállító hajó, Pantelleria szigeténél egy ókori lábasrakomány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea állítólag kivégzett egy volt kormánytanácsost

Észak-Koreában kivégeztek egy volt kormánytanácsost, aki a Dél-Koreával tárgyaló küldöttség vezetője… Tovább olvasom