Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Vízhiány fenyegeti India egyes részeit

India - A NASA amerikai űrkutatási hivatal kutatói arra figyelmeztetnek, hogy India egyes részein drámai mértékben csökken a talajvíz szintje.
Az ország északkeleti részén mértéktelenül kiaknázzák a talajvizet, e területeket vízhiány és a terméskiesés fenyegeti.

A kutatók a Föld gravitációs mezőinek műholdas méréseit, valamint terepi modelleket értékeltek ki tanulmányuk számára, amely a Nature című folyóiratban jelent meg.

A vizsgált időszakban, 2002. augusztus és 2008. október között a csapadék mennyisége többnyire átlagos volt - írják a kutatók. A talajvíz szintje ennek ellenére évente négy centimétert süllyedt Rádzsasztán, Pandzsáb és Harijána államokban valamint a fővárosban, Újdelhiben. Ez évi 17,7 köbkilométer vízveszteségnek felel meg.

A kutatók a jelenség fő okaként a mezőgazdasági területek öntözését, valamint az emberi használat további formáit nevezik meg. A régióban összesen több mint 114 millió ember érintett - írja a Neue Züricher Zeitung című svájci lap internetes kiadása.

Az indiai kormány elmúlt években végzett vizsgálatai hasonló eredményre jutottak. Ezért már 1997 elején életbe hívták a Központi Talajvíz Hatóságot, (CGWA), amely országszerte hivatott szabályozni a talajvízhasználatot. Az amerikai kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeik messze felülmúlják az indiai hatóságok számításait.

Olvasóink írták

  • 1. Celtis 2009. augusztus 13. 20:40
    „Na, ennek a cikknek a címe elé tényleg elférne egy "Brutális!"!

    Mert ennek a folyamatnak a következményére ez a legenyhébb jelző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Imákat tartalmazó lemezt ad ki a pápa

XVI: Benedek pápa imákat és zenét tartalmazó Cd-t készül kiadni. A bevételekből hátrányos helyzetű… Tovább olvasom