Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Vlagyivosztok felét bérbe adnák Kínának?

Kína - A gondolat sok más között merült fel, s kiötlői úgy vélik, ez elősegítené a lakosság elvándorlásának leállítását és ezzel a térség gazdasági helyzetének megmentését.
Vlagyivosztok felét bérbe lehetne adni Kínának 75 évre - ezt az ötletet vetették fel egyebek között a szentpétervári Leontyev Központ tudósai, akik az orosz Távol-Kelet távlati fejlesztési tervén dolgoznak, de a város polgármesteri hivatala sietett a lehetőséget cáfolni: az elképzelésnek semmi köze nincs azokhoz a fejlesztési tervekhez, amelyek napirenden vannak - közölték.

A gondolat sok más között merült fel, s kiötlői úgy vélik, ez elősegítené a lakosság elvándorlásának leállítását és ezzel a térség gazdasági helyzetének megmentését.

Konkrétan Vlagyivosztok egyik felének, az ipari övezetnek a bérbe adásáról van szó, s a bérleti díj mintegy 130-150 milliárd rubel lenne, vagyis az egész terület jelenlegi költségvetésének többszöröse. A város kínai fele saját adminisztrációval rendelkezne, amely egyenesen az északkelet-kínai Harbinnak lenne alárendelve, de a városi és területi hivatalnokokat távolabbról telepítenék át, hogy ezzel is nehezítsék a korrupciót. A két városrészt elválasztó határon csakis vámvizsgálat után lehetne átlépni.

Mindez emlékeztet azokra a feltételekre, amelyekkel a britek bérbe vették annak idején Hongkongot, amelyet később vissza is adtak Kínának, de Oroszország Tengermelléki területén az emberek fel vannak háborodva, s többnyire úgy vélik, ha a kínaiak egyszer bérbe veszik a fél várost, soha többet vissza nem adják. Lenint idézik, aki olyasmit mondott, hogy Vlagyivosztok ugyan távoli város, de a mienk.

Az elképzelést felvető tudósok azzal érvelnek, hogy nekik kötelességük volt a város stratégiai fejlesztésének minden lehetséges változatát vizsgálni, és így ezt a lehetőséget is végiggondolták, de megvalósítása egyelőre nem reális. Olyannyira nem, hogy be sem került a város vezetőinek bemutatott tanulmányba.

Mások hozzátették, hogy már a szovjet időkben felmerült a lehetőség, hogy a Tengermelléki területre beengedjék a kínaiakat, azzal, hogy területet adnak nekik bérbe, a kínaiak ott majd építkeznek, s a bérlet lejárta után minden a Szovjetuniónak marad.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. szeptember 23. 04:31
    „Ugy jarnak mint Thailand vagy Tibet. Ahova a kinai beteszi a labat az onnan nem megy ki. Ezt a ruszkik is tudhatnak hiszen toluk tanultak ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordhőmérséklet a Földközi-tengerben

Olaszország - Drámai hatása van a klímaváltozásnak a Földközi-tengerre: a tenger június és augusztus… Tovább olvasom