Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Washington is aláírta a fegyverkereskedelmi szerződést

Az amerikai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés alkalmával aláírta szerdán a hagyományos fegyverek kereskedelmét korlátozó szerződést.
John Kerry New Yorkban, az ENSZ székházában parafálta a dokumentum szövegét. A hagyományos fegyverek kereskedelmének 80 milliárd dollárra becsült évi forgalmából az Egyesült Államok mintegy 30 százalékban részesedik.

Ez az első ilyen globális megállapodás. Hatálya alá tartoznak a nehézfegyverek: harckocsik, harci repülőgépek és helikopterek, rakéták és páncélozott harcjárművek, valamint a kézifegyverek, az alkatrészek és a lőszer is.

Eddig több mint 90 állam csatlakozott hozzá, közülük Peru és Kolumbia éppen most kedden. Hosszú tárgyalás sorozat után, áprilisban fogadták el nagy szavazattöbbséggel az ENSZ-közgyűlésben.

Az Egyesült Államokban vita folyik a szerződés hasznosságáról, és a szenátusban erős ellenzéke van a ratifikálásának. Egyesek azt állítják, hogy elfogadása sérti az amerikaiak fegyverviselési jogát. Kerry az aláíráskor hangsúlyozta, hogy ez "jelentős lépés" a világ biztonsága felé, és rámutatott, hogy a szerződés a hazai fegyverkereskedelmet nem korlátozza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női bíborosok kinevezéséről beszél egy olasz teológus

A katolikus egyház nyitását sürgeti a nők felé Lucetta Scaraffia olasz történész-újságíró egy római napilapban. Tovább olvasom