Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Washington megerősítette a Japán védelmében vállalt kötelezettségeit

Az amerikai védelmi miniszter megerősítette szerdán, hogy az Egyesült Államok, szövetségesi kötelezettségeinek megfelelően, támogatja Japánt a Kelet-kínai-tenger vitatott területei miatt Kínával kialakult konfliktusában.
Chuck Hagel védelmi miniszter a Pentagon közlése szerint telefonon tárgyalt Onodera Icunori japán nemzetvédelmi miniszterrel, biztosítva őt arról, hogy a két ország védelmi megállapodása kiterjed azokra a kicsiny szigetekre is, amelyek fölé Kína a múlt szombaton kiterjesztette légvédelmi azonosító övezetét. Hagel egyúttal dicsérte Tokiót, amiért "megfelelő visszafogottságot tanúsított" az ügyben.

Tokió és Washington még a hét végén közölte, hogy nem ismeri el a kínai zónát, kedd este pedig két amerikai bombázó repült át a területen, figyelmen kívül hagyva a Peking által az övezetben megkövetelt azonosítási szabályokat.

A Pentagon szóvivője szerint az amerikai védelmi miniszter japán kollégájával folytatott beszélgetésében "a régió status quójának egyoldalú megváltoztatására irányuló próbálkozásnak" nevezte a kínai lépést, megjegyezve, hogy az növeli egy esetleges félreértésből kialakuló konfliktus veszélyét a térségben.

A washingtoni kormány közben azt tanácsolta az amerikai légitársaságoknak, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Kelet-kínai-tenger feletti repülések biztonsága érdekében. Jen Psaki külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államok egyelőre igyekszik tisztázni, vajon a szombaton bejelentett új kínai szabályok a kereskedelmi légijáratokra is vonatkoznak-e, vagy csak a katonai repülőgépekre.

A kínai külügyminisztérium szóvivője előzőleg arról igyekezett meggyőzni az újságírókat, hogy nem kell pánikba esni Kína kiterjesztett légvédelmi azonosító övezete miatt. Csin Kang hangsúlyozta, hogy annak meghatározása jogos önvédelmi lépés volt, és nem irányul egyetlen ország vagy célpont ellen sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dubaj rendezi a 2020-as világkiállítást!

A szervezők tervei szerint a város modern nemzetközi metropoliszként akar bemutatkozni. Tovább olvasom