Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Washington nem zárja ki Grúzia újrafelfegyverzését

"Grúzia a NATO-csatlakozás útját választotta, ezt az Egyesült Államok támogatja" - emlékeztetett az amerikai külügyi szóvivő.
Az Egyesült Államok Moszkva ellenkezése ellenére nem zárja ki Grúzia újrafelfegyverzését - jelezte helyi idő szerint csütörtökön Philip Crowley külügyi szóvivő.

"Grúzia a NATO-csatlakozás útját választotta, ezt az Egyesült Államok támogatja" - emlékeztetett a szóvivő, akit sajtótájékoztatóján Miheil Szaakasvili grúz elnök amerikai katonai segítségnyújtásra vonatkozó kéréséről kérdeztek.

"Világos, hogy a NATO-csatlakozás alapvető feltétele a szövetség kritériumainak megfelelő fegyverekkel való ellátottság" - tette hozzá Crowley.

Joe Biden amerikai alelnök csütörtöki grúziai látogatása előtt a The Wall Street Journalnak és a The Washington Postnak adott interjúban Szaakasvili közölte: légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket szeretne kapni az Egyesült Államoktól, amelyre szerinte Grúziának egy esetleges orosz támadással szembeni védelemhez van szüksége.

Egy évvel a grúz-orosz háború Joe Biden csütörtökön Tbilisziben támogatásáról biztosította Grúzia területi épségét és a NATO-csatlakozás iránti törekvését. Közölte: Washington együttműködik Grúziával "hadserege fenntartása, kiképzése és megszervezése" terén.

"Szabad, biztonságos, demokratikus és egységes Grúziát akarunk" - szögezte az amerikai alelnök a grúz parlamentben mondott beszédében.
Oroszország közvetlenül a tavaly augusztusi háború után ismerte el a két grúziai szakadár terület, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

"Úgy vélem, amit az alelnök ma (csütörtökön) hangsúlyozni kívánt, az nemcsak a Grúziával való kapcsolataink fontossága, hanem az a szándékunk is, hogy segítsük Grúziát védelmi képességei terén, továbbá az az ígéret, hogy a jövőben is szorosan együttműködünk a grúz kormánnyal" - közölte Crowley.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez nem rontja-e az Oroszországgal való kapcsolatokat, amellyel az Obama-kormányzat igazi partneri viszony kiépítését ígérete, a szóvivő emlékeztetett, Washington nem ismeri el Moszkva semmilyen befolyási szféráját.

"Világosan tudattuk Oroszországgal, hogy ez a döntés végső soron a grúzokra tartozik" - szögezte le.

Grúzia és az Egyesült Államok januárban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amelyben az esetleges NATO-csatlakozásra való előkészítés keretében segítséget irányoz elő Grúziának a haderő kiképzéséhez és felszereléséhez.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. július 25. 22:38
    „2. amerika belföldi híre.”
  • 2. Gazficko 2009. július 24. 20:14
    „Washington egy USA-beli város Grúzia meg egy önálló ország. Akkor meg ez a cikk mit keres a belföldi hírek között????????????????????????????????????????”
  • 1. bo 2009. július 24. 08:53
    „Ioszeb Dzsugasvili is onnan indult! Én biz´ elgondolkoznék rajta!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három méteres kígyóra vadásznak a német rendőrök

Németország - Egy három méteres kígyó után kutat a németországi Minden városában a helyi rendőrség -… Tovább olvasom