Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Washington puccsot készített elő a volt Jugoszláviában?

Egy bolgár ortodox főpap szerint Amerika puccsot készített elő a volt Jugoszláviában, tartva attól, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja az országot.
Az amerikaiak puccsot készítettek elő a volt Jugoszláviában, tartva attól, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja az országot - legalábbis ezt írta évtizedekkel ezelőtti titkos jelentéseiben egy bolgár ortodox főpap, amikor még titkosügynökként tevékenykedett az Egyesült Államokban.

A belgrádi sajtó hétfőn idézte a bolgár egyházi tájékoztatási hivatal jelentését, amely szerint Szimeon Kosztadinov metropolita húszkötetnyi jelentést továbbított Szófiába 1966-tól 1980-ig tartott amerikai külszolgálata idején. Az iratanyag a bolgár kommunista állambiztonsági szolgálat aktáinak a megnyitása után vált hozzáférhetővé.

A Vecernje novosti és a Danas című belgrádi lapok beszámolói szerint Kosztadinov egyik - 1974-es New York-i keltezésű - jelentésében azt írta, hogy az Egyesült Államok "felforgató tevékenységet" szervez Jugoszláviában, és New Jerseyben "fiatal szerbeket, horvátokat, szlovénokat és talán bolgárokat" képez ki arra, hogy Görögországon át beszivárogjanak Jugoszláviába. Washington attól tartott, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja Jugoszláviát, s ezért elébe akart menni a dolgoknak - áll a jelentésben.

A bolgár ortodox egyház jelenlegi vezetőinek túlnyomó többsége a kommunista időkben a bolgár titkosszolgálatok ügynöke volt. A parlament által létrehozott tényfeltáró bizottság január közepén közzétett jelentésében megállapította, hogy a tizenöt érsek-metropolita közül tizenegy működött együtt az ellenzék és a politikai felforgatás elleni küzdelemmel megbízott állambiztonsági főosztállyal. A beszervezett papok jelentéseket írtak a hívőkről, valamint olyan barátokról és családtagokról, akiket azzal gyanúsítottak, hogy külföldi ügynökök voltak.
A novinite.com bolgár honlap híradása szerint a tavaly októberi helyhatósági és elnökválasztásokkal kapcsolatban Bulgáriában 120 ezer embert világítottak át, s kiderült, hogy közülük 6387-en együttműködtek az állambiztonsági szolgálattal.

Olvasóink írták

 • 1. kontrapista 2012. március 19. 15:02
  „A bolgár pópa tézise igencsak üveglábakon áll, mivel :
  -A volt Jugoszláviában a 70-es évek közepétől a hivatalos szovjetellenesség dominált, amely hivatalos vélemény is volt Titó második "nyet"-je után.
  -A Jugoszláv Néphadseregben létező védelmi terveiben a Szovjetúnió agressziója szerepelt az első helye, ami talán nem is volt annyira reális.
  -A Területvédelmi egységek a partizánharcra is fel voltak készítve, amelyeknek az "ideiglenes megszállás " végéig kellet működiök.
  -Az ilyen védelmi-dokríta csak egyet hagyott ki : a Páriszsi béke által újra összeeszkabált ország lehető széteséét polgárháborúval, amelyet a szerb nacionalizmus váltott ki túlzott centralizációs törekvésével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Wiesenthal-központ vezetője bírálja az új német államfőt

Joachim Gauck nem tesz eléggé különbséget a nácik és a kommunisták bűnei között, ezért bírálta őt… Tovább olvasom