Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Washington visszautasítja Karzai vádaskodását

A Fehér Ház visszautasította hétfőn az afgán elnök állítását, hogy a választási csalásokat külföldiek követték el.
A The Wall Street Journal hétfői száma szerint Hamid Karzai afgán képviselőknek egy magántalálkozón azt mondta, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az afgán belügyekbe, és amennyiben ezzel nem hagy fel, akkor a tálibok mozgalma törvényes ellenállássá válhat.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy Karzai "megjegyzései zavartkeltőek, azok lényege egyszerűen nem igaz".

A lap szerint a magántalálkozón Karzai azt is kijelentette: még az is elképzelhető, hogy maga is csatlakozik a tálibokhoz, ha a parlament nem támogatja abban, hogy ellenőrzést gyakorolhasson az ország választási bizottságának tagjai fölött.

Az afgán parlament a múlt héten elutasította Karzai rendeletét, amely megtiltja, hogy a választások tisztaságát felügyelő testületben külföldiek is helyet kapjanak.

Hamid Karzai ahhoz is ragaszkodott februárban kiadott dekrétumában, hogy a testület tagjait ő válogathassa ki. Karzait az ellenzéken kívül nyugati szövetségesei is bírálták, amiért a választási panaszok öttagú bizottságának (ECC) három külföldi megfigyelőjét eltávolította. Az elnök azóta részben visszatáncolt, amikor a közelmúltban az ENSZ új különmegbízottjával, Staffan de Misturával közölte, hogy az ENSZ jelölhet két külföldit.

Karzai véleménye alighanem újabb feszültséget szít Washington és Kabul között. Barack Obama a közelmúltban váratlanul Afganisztánba utazott, és felszólította Karzait egyfelől a korrupció felszámolására, másfelől a hatékony kormányzás megteremtésére.

Gibbs mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy Karzai megjegyzései után sem mondják le az elnök május 12-re tervezett washingtoni látogatását, azok nem befolyásolják az afganisztáni amerikai műveletek finanszírozásának a Kongresszus előtt lévő kérvényét. Ugyanakkor a szóvivő kifejtette, hogy együtt érez azokkal az amerikaiakkal, akiket sért Karzai véleménye, hiszen az Egyesült Államok oly sok áldozatot hozott anyagi és katonai értelemben az ázsiai országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perui rendőrök csaptak össze zugbányászokkal

Hat ember életét vesztette rendőrök és aranytermelő zugbányászok összecsapásában Peruban -… Tovább olvasom