Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

WHO: az összeomlás határán a gázai egészségügy

A gázai konfliktus mélyülésével az összeomlás határára került a gázai egészségügyi ellátás, komoly hiány van gyógyszerekből és a kórházak áramfejlesztőihez szükséges üzemanyagból - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A WHO felszólította az adományozókat, hogy az év végéig nyújtsanak 40 millió dolláros (mintegy 9 milliárd forintos) segítséget az egészségügyi szállítások fedezésére, és további 20 millió dollárral járuljanak hozzá az egészségügyi minisztériumnak a gázai és ciszjordániai daganatos betegeket fogadó kelet-jeruzsálemi kórházakkal szembeni adóssága törlesztéséhez.

A Gázai övezet ellen július 8-án kezdett izraeli offenzívában már legalább 95-en vesztették életüket és több mint 500-an sebesültek meg.
"Egy menekülttáborban megrongálódott egy kórház, három klinika és egy vízsótalanító telep. További légicsapások és rakétatámadások várhatók" - közölte a WHO.

A ENSZ szakosított szervezete szerint a Gázai övezetben az egészségügyi minisztériumnak mindössze tíz napra elegendő üzemanyagkészlete van a kórházaknak, és gyakori az áramszünet. Az egészségügyi dolgozók fele az elmúlt hónapokban nem kapta meg a fizetését, és többen így nem tudják tovább vállalni a munkát.

A WHO szerint a tárca, amelynek adóssága meghaladja a 250 millió dollárt, nem képes biztosítani a szükséges gyógyszerkészleteket. A kórházakban a múlt héten leállították a halasztható műtéteket, és kizárólag életmentő beavatkozásokat végeznek.

Ala Alwan, a WHO regionális igazgatója közölte: a helyzet hasonló a 2008-2009-es, illetve 2012-es gázai helyzethez, amikor szintén kimerültek a készletek és gyógyszerhiány volt, és az egészségügyi ellátás összeomlásának veszélye fenyegetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz űrhajózási szakember: az ember 20-25 év múlva juthat el a Marsra

Húsz-huszonöt év múlva megvalósulhat az ember Marsra utazása. Tovább olvasom