Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

WHO: kezdjék korábban a HIV-fertőzöttek kezelését

Az ajánlottnál korábban célszerű megkezdeni a HIV-vírussal fertőzött emberek gyógyszeres kezelését - közölték hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei.
Az ENSZ egészségügyi ügynökségének új iránymutatása alapján a mostanihoz képest egy-két évvel korábban kezdenék meg az orvosok fertőzött pácienseik AIDS-gyógyszerekkel való ellátását. Az ajánlás megkétszerezheti a kezelésre szorulók számát, 3-5 millió emberrel növelheti világszerte az AIDS-szerekre várók már most is 5 milliós létszámát.

A WHO legutóbbi, 2006-os kezelési irányelveinek kiadása óta több tanulmány kimutatta, hogy jobb a túlélési esélye azoknak a HIV-fertőzötteknek, akiknél korábban elkezdik a gyógyszeres kezelést.

A szervezet mostani ajánlása a CD4-sejtek 350-es értékénél tartja indokoltnak a terápia megkezdését. A CD4-sejtek száma az immunrendszer állapotát jelzi, csökkenése az ellenálló képesség romlását jelzi. A korábbi iránymutató szerint az orvosoknak meg kellett volna várniuk, amíg a páciensek CD4-sejtszáma 200 körülire csökken, ám a fejlett országok többségében már az 500-as értéknél elindították a kezelést.

Az új ajánlás a HIV-fertőzött terhes nők korábbi kezelésére is kitér, és a szoptatás teljes ideje alatt is javasolja fenntartását. Az ügynökség közlése szerint a sztavudin hatóanyagú, elterjedten alkalmazott AIDS-gyógyszert toxikus mellékhatásai miatt az országoknak ki kellene vonniuk a forgalomból.

Az új WHO-ajánlás felveti azonban a finanszírozás kérdését: vajon miként fogják megteremteni az országok és segítő szervezetek az élethosszig tartó gyógyszeres kezelések anyagi fedezetét? Világszerte mintegy 4 millió ember részesül AIDS-kezelésben, további 5 millió azonban kénytelen várni rá. Az új ajánlás alapján a várólista 3-5 millió rászoruló és jogosult pácienssel bővülhet a WHO szakértőinek becslése szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizs veszélyesnek ítéli az új iráni terveket

"Nagyon veszélyesnek" nevezte a francia külügyminiszter, hogy "továbbra is semmibe véve a Nemzetközi… Tovább olvasom