Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

WikiLeaks: Izrael átfogó háborúra készült 2009 végén a Közel-Keleten

Oslo - Gabi Askenázi izraeli vezérkari főnök 2009 végén azt mondta az amerikai kongresszus egy küldöttségének, hogy "átfogó háborúra" készülnek a Közel-Keleten - írta az Aftenposten című norvég napilap vasárnapi számában a WikiLeaks honlaptól kapott diplomáciai táviratokra hivatkozva.
A hadműveletek feltételezett célpontja a Hamász szélsőséges palesztin és a Hezbollah libanoni síita szervezet lett volna.

Askenázi az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségének 2009. november 15-én kelt távirata szerint kijelentette, hogy az izraeli hadsereg azért készül inkább egy nagyobb háborúra, mert azt könnyebb kisebb hadműveletté átalakítani, mint a korlátozottat átfogóvá.

"Az Izrael elleni rakétatámadások veszélye nagyobb, mint valaha: ez az oka annak, hogy Izrael akkora fontosságot tulajdonít az elhárító rendszereknek" - mondta a vezérkari főnök a demokrata Ike Skelton vezette delegációnak. Askenázi hozzátette, hogy Iránnak mintegy 300 Sahab rakétája van, amelyekkel elérheti a zsidó államot, s annak mindössze 10-12 perce van reagálni egy ilyen támadásra. Mindazonáltal a fő kockázati tényező a Gázai övezetet irányító Hamász és a libanoni Hezbollah.

Askenázi egy évvel a gázai offenzíva után is azt állította, hogy Izrael az "összeütközés útján" van a Hamásszal. Szerinte a szélsőségesek támadásai elérhetik Tel-Avivot, a legsűrűbben lakott izraeli várost.

Izrael "katonai műveleteinek legcsekélyebb korlátozását sem fogadja el a lakott területeken" - szögezte le a vezérkari főnök, ugyanakkor hozzátéve, hogy a hadsereg szándékosan sohasem támadott polgári célpontokat.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2011. január 03. 16:16
    „Tuti önvédelem volt ! Kb. mint Lengyelország 1939.09.01.”
  • 1. dodó 2011. január 03. 11:18
    „A zsidó katonaság 2008. december 27-én indította meg agresszióját az akkor már közel két esztendeje blokád alatt tartott terület védtelen lakói ellen. Az esztelen öldöklés - melynek során az izraeliek tiltott fegyvereket, többek közt foszforbombát is bevetettek - 23 napon keresztül tartott.
    Az izraeliek 1419 palesztint mészároltak le, akiknek 83 %-a (!) polgári személy volt. (Ennyit a nemzetközi jog tiszteletben tartásáról, amely ugyanis előírja, hogy háború esetén a civileket fokozottan védeni kell.) A legyilkolt gyerekek száma megközelítette a négyszázat. 5300 palesztin megsebesült, sokan közülük egész életükre megnyomorodtak. Ezen kívül az anyagi károk is súlyosak voltak, mivel az izraeliek lakóházakat, kórházakat, iskolákat és közintézményeket is bombáztak.
    A ,,nemzetközi közvélemény" úgy tesz, mintha nem látna, és nem hallana semmit. Az Európai Unió tagállamai - köztük sajnos hazánk - és az USA viszont egyértelműen Izrael mögött áll a palesztinok elleni gyarmatosító terjeszkedő háborúban. Ami annyit jelent: a nyugati világ maga is felelős mindazért, ami a Gázai övezetben, valamint a megszállt palesztin területeken történik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Özönlöttek a zarándokok a Szent Jakab-útra, az El Caminóra 2010-ben

Santiago de Compostela - Korábban nem tapasztalt méreteket öltött a Szent Jakab nevét viselő… Tovább olvasom