Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

WSJ: három telefontársaságtól és hitelkártya-szolgáltatóktól is gyűjtött információt az NSA

Lapértesülések szerint a brit lehallgatók is gyűjtenek adatokat az amerikai rendszeren keresztül
Lapértesülés: brit lehallgatók is gyűjtenek adatokat az amerikai rendszeren keresztül

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) is titkos adatgyűjtést folytat a világ legnagyobb internetszolgáltató cégeinél a hasonló megfigyelési tevékenység céljából indított amerikai titkosszolgálati programhoz kapcsolódva - írta online kiadásában pénteken a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap beszámolója szerint az általa megszerzett dokumentumok arra vallanak, hogy a brit lehallgató szolgálatnak már legalább három éve, 2010 júniusa óta van hozzáférése az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) PRISM kódnevű, bírósági végzéssel jóváhagyott programjához. A program létéről előző nap közölt egybehangzó értesüléseket a The Guardian és a The Washington Post.

A brit lap pénteken közölte: az általa látott iratok tanúsága szerint az elektronikus adatfigyelésre szakosodott GCHQ - amely a brit belső elhárítás (MI5) és a külső hírszerzés (MI6) mellett a brit kormány harmadik fő titkosszolgálati jellegű információgyűjtő ügynöksége - csak tavaly 197 hírszerzési jelentést készített a PRISM rendszer használatával szerzett adatok alapján.

A The Guardian szerint a délnyugat-angliai Cheltenhamben működő GCHQ jelentéseit rendszerint megkapja az MI5 és az MI6 is.

A PRISM használata a jelek szerint lehetővé tette a GCHQ-nak, hogy a hivatalos jogi procedúra kikerülésével jusson hozzá személyes anyagokhoz, köztük email-üzenetekhez, fotókhoz és videofelvételekhez Nagy-Britannián kívüli székhelyű internetszolgáltató cégektől - áll a brit lap online kiadásának pénteki írásában.

A The Guardian szerint a PRISM használata etikai és jogi kérdéseket vet fel potenciálisan több millió internethasználó adatainak ennyire közvetlen hozzáférésével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban is, hogy a brit kormány tagjai közül ki tudott a programról.

Keith Vaz, az ellenzéki brit Munkáspárt alsóházi képviselője, a brit parlament belügyi bizottságának elnöke péntek esti nyilatkozatában "vérfagyasztónak" nevezte, hogy amerikai és brit állampolgárok ezreinek telefonos és online tevékenységét tudtukon kívül figyelhették.

Yvette Cooper, a Munkáspárt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje azonnali vizsgálat megindítására szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt.

WSJ: három telefontársaságtól és hitelkártya-szolgáltatóktól is gyűjtött információt az NSA

Három vezető amerikai telefontársaságra, valamint internet-szolgáltatókra terjedt ki az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtése, amely emellett hitelkártyás tranzakciókat is katalogizált - írta pénteki lapszámában a The Wall Street Journal.

Az NSA megfigyelése a Verizon mellett az AT&T és a Sprint Nextel előfizetőinek híváslistáira is kiterjedt. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nagy többségének telefonálással kapcsolatos adatai a hírszerző ügynökséghez kerülnek. Az AT&T-nek 107,3 millió mobil és 31,2 millió vezetékes, a Verizonnak 98,9 millió mobil és 22,2 millió vezetékes, a Sprintnek pedig összesen 55 millió előfizetője van.

A három cég emellett internetszolgáltató is. Ezek, valamint más online kommunikációs cégek hálózatán az NSA az e-mail-forgalmat, valamint a kereséseket vette megfigyelés alá. Nyilvántartásba vette a hitelkártya-szolgáltatók által rögzített tranzakciós adatokat is.

A The Wall Street Journal forrásai ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy az internetes és a hitelkártya-forgalom megfigyelése jelenleg is folytatódik-e.

A lap kormányzati és kongresszusi politikusokat idézve rámutatott, hogy az intézményesített adatgyűjtés nem terjed ki a kommunikáció tartalmára, és hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott törvények értelmében a gyűjtés törvényes.

A The Guardian című brit napilap szerdán, majd az amerikai média csütörtökön még csak arról a titkos bírósági utasításról számolt be, amelynek értelmében a Verizon telefonhívásokra vonatkozó adatok millióit szolgáltatta be az NSA-nak. A The Wall Street Journal pénteken az NSA akcióit ismerő emberekre hivatkozva közölte információit.

Obama: senki sem hallgatja le az amerikaiak telefonbeszélgetéseit

Senki sem hallgatja le az amerikaiak telefonbeszélgetéseit - jelentette ki pénteken az elmúlt napokban nyilvánosságra került, nagyszabású kormányzati adatgyűjtéssel kapcsolatban az amerikai elnök.

Barack Obama hangsúlyozta, hogy a kongresszus által jóváhagyott és szövetségi bírák által felügyelt adatgyűjtési programok segítenek elejét venni a terrortámadásoknak, és hogy a kommunikáció tartalma alapos gyanú és bírói végzés nélkül nem vizsgálható.

Az elnök megismételte, hogy üdvözli a vitát a biztonság és a személyiségi jogok egyensúlyáról, ugyanakkor elítélte a nemzetbiztonság érdekében titkosított információk kiszivárogtatását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoperálták Fülöp edinburghi herceget

II. Erzsébet királynő férjén "feltáró jellegű műtétet végeztek", kielégítő az állapota. Tovább olvasom