Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Xaver súlyos fennakadásokat okoz Európában - már ölt is az orkán

Nagy-Britanniában két ember meghalt és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül. Belgiumban ezreket telepítettek ki.
Csütörtöki összefoglaló

Az utóbbi évtizedek legnagyobb vihara csapott le csütörtökön Európa északnyugati részére. Nagy-Britanniában két ember meghalt és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül a Xaver orkán miatt, Belgiumban több ezer embert ki kellett telepíteni, Hollandiában és Németországban pedig súlyos fennakadások voltak a közlekedésben, de katasztrófa nem történt.

A Grönland fölött kialakult vihar óránkénti 180 kilométeres erősségű széllökésekkel érkezett meg a skót felföldre, Edinburghtól nyugatra ráborított egy teherautót több autóra. A teherautó sofőrje meghalt. Az angliai Nottinghamshire megyében is meghalt egy ember, akire rádőlt egy fa. Skóciában csaknem 100 ezer háztartás maradt áram nélkül, mert a vihar megrongálta a vezetékeket.

A hollandiai Rotterdamban, a legnagyobb európai tengeri kikötőben a Xaver orkán miatt fel kellett függeszteni a munkát, az amszterdami repülőtéren pedig csaknem 100 járatot töröltek. A vihar miatt fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is, több mint egy órás késésekkel közlekedett például az Amszterdamot Brüsszellel és Párizzsal összekötő nemzetközi nagysebességű vonat, a Thalys. Belgium tengerparti részén több ezer embert ki kellett telepíteni otthonából.

Dániában lezárták a főváros, Koppenhága nemzetközi repülőterét.
Németország északnyugati részét délután érte el az orkán. A partvidéken sok helyütt áradások voltak, Sylt szigetén 159 kilométeres sebességű széllökést mértek. Az ország belsejében a magasabban fekvő területeken volt a legerősebb a vihar, a Harz-hegység legmagasabb hegyén, az 1141,4 méteres Brockenen 150 kilométeres széllökést regisztráltak.

Az északi tartományokban a legtöbb településen tanítási szünet volt, a munkahelyeken hamarabb befejezték a munkát, a szabadtéri rendezvényeket elhalasztották, katasztrófa így nem történt, de volt több súlyos közúti baleset, a tűzoltókat és katasztrófa-elhárítókat pedig több száz helyszínre riasztották, többnyire kidőlt fák, leszakadt faágak és megrongálódott tetők miatt.

Az orkán sújtotta térség legnagyobb városában, az 1,8 millió lakosú Hamburgban lezárták a repülőteret, és víz alá került a belváros egy része a régi kikötőnél. A Xaver elvonulásáig, péntek estig három vihardagály lehet, a vihar legnehezebb szakasza a péntekre virradó éjjel lesz a szakértők szerint.

A rendkívül erős ciklon miatt a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt magas vagy a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A Német Időjárástani Intézet (DWD) előrejelzése szerint pénteken az Északi-tenger partvidékén 140 kilométeres, a tengertől távolabb fekvő régiókban 110 kilométeres széllökések lehetnek. A viharciklon hidegfronttal érkezik, péntek reggelre hófúvást jeleznek és az utak eljegesedésének veszélyére figyelmeztetnek.

____________________________________________________________________
17:16 - Fennakadások a németországi közlekedésben

Fennakadásokat okozott Németország északnyugati részén az utóbbi évtizedek legnagyobb vihara, amely csütörtök délután elérte Hamburgot.

Az 1,8 millió lakosú város repülőterén csütörtök délután csaknem valamennyi járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság budapesti járatát is. A hivatalokban a szokásosnál korábban befejezték a munkát, az iskolákban pénteken is tanítási szünetet tartanak. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon, a mentőket, tűzoltókat pedig csak az igazán sürgős esetekben hívják, mert a következő órákban valószínűleg nagyon sok dolguk lesz.

Az Északi-tenger németországi partvidékét óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel érte el a Xaver orkán. Az esti órákban tovább erősödik a szél, és az első vihardagály éjjel eléri Hamburgot. Az Elba torkolatában fekvő városnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején.

Akkor - több mint fél évszázada - csaknem 60 helyen szakadtak át a gátak, és 340-en meghaltak a városban és térségében. A védműveket azóta jelentősen megerősítették és megemelték, ezért ha az előrejelzéseknek megfelelően alakul az időjárás, akkor "messze nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint í62-ben" - mondta egy interjúban Helmut Schmidt volt német kancellár, aki 51 évvel ezelőtt a Hanza-város kormányának belügyi szenátoraként a védekezést irányította.

MTI/EPA/Julien Warnand
Viharban áll egy férfi az Északi-tenger partján húzódó cölöpmólón Blankenbergében 2013. december 5-én, amikor a Xaver orkán közeledik Belgium felé.
MTI/EPA/Julien Warnand

A Xaver orkán miatt csütörtökön Schleswig-Holstein tartomány teljes területén leállították a vasúti közlekedést. Flensburgban, a tartomány harmadik legnagyobb városában katasztrófahelyzetet hirdettek ki.
Németország északnyugati részén számos távolsági és nemzetközi vasútvonalon is leállították a közlekedést vagy szűkítették a menetrendet. Nem közlekednek vonatok egyebek között a Bréma-Hannover szakaszon, korlátozások és járatkimaradások vannak Berlin és Hamburg térségében.

A vihar várhatóan péntek délutánig tart Németországban, a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt orkánerejű széllökésekkel kell számolni, és lehet heves esőzés vagy hóvihar.

12.01 - Egy ember meghalt, mintegy húszezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, és teljesen leállt a vasúti közlekedés csütörtökön Skóciában, miután a Xaver orkán elérte a Brit-szigeteket.

A skót felföld felett óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket mértek. Számos utat és hidat lezártak elővigyázatosságból. Az orkán erejű szél ennek ellenére is okozott halálos balesetet. Egy teherautó sofőrje meghalt, négy másik ember megsérült egy közúti balesetben Edinburghtól nyugatra, amikor a szél ráborította a teherautót több másik kocsira.

A vasútközlekedést egész Skócia területén felfüggesztették csütörtökön, és sok repülőjáratot is töröltek. A skót parti őrség arra figyelmeztetett, hogy áradásokra is számítani kell a tengerparti területeken.

Londonnál a Temze folyó torkolatánál zárt állásba állították a Thames Barrier nevű hatalmas árvízvédelmi gátat, hogy megóvják a várost a tenger felől az elöntéstől.

A Xaver névre keresztelt vihar a nap folyamán továbbvonul Hollandia, majd Észak-Németország felé. Németországban az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb viharára készülnek.
Hasonlóképpen Hollandiában és Belgiumban is készülnek az orkán érkezésére. Hollandia délkeleti partvidékénél lezárták az Oosterscheldekering gátat, hogy védjék a szárazföldet a tengerár benyomulásától. A két sziget között húzódó, kilenc kilométer hosszú építményt legutóbb 2007-ben alkalmazták.

Fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht
Egy járókelő viharban Rotterdamban 2013. december 5-én, amikor a Xaver orkán közeledik Hollandia felé.
Fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht

Az amszterdami Schiphol repülőtéren a csütörtök délelőtti órákban több mint nyolcvan, az európai kontinens belseje felé közlekedő repülőjáratot töröltek. Az interkontinentális járatok egyelőre változatlanul közlekedtek.

Az orkán a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére.
A Xaver valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az az orkán, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben már csütörtök reggel leállt a hajóközlekedés. Az iskolákban tanítási szüntetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart.
A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

A Xaver érezteti hatását Ausztriában is, ahol főként az Alpoktól északra várható pénteken havazás, erős szél. Az osztrák Központi Meteorológiai és Földrengéstani Intézet (ZAMG) szerint Salzkammergutban, Altaussee környékén akár harminc centiméternyi hó is eshet.

10.47 - Az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb vihara közelít Németországhoz. A várható ítéletidő miatt csütörtök délelőtt az ország északnyugati részén forgalomkorlátozásokat vezettek be.

A Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére.

A Xaver nevű orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben már csütörtök reggel leállt a hajóközlekedés és leállt a munka a tengerre telepített szélerőmű-parkokban.

Az Elba torkolatában fekvő Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején. Akkor 340-en haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak a dagály legmagasabb állásakor mért átlagos szintnél 7,5 méterrel magasabb vízoszlopokat is kibírnak, így jelentősebb áradásokra nem számítanak a térség legnagyobb városában.

Ugyanakkor egy sor óvintézkedést bevezettek, a városi magasvasúton például ritkították a járatokat, a metró- és buszjáratokat pedig sűrítették. Az iskolákban tanítási szüntetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart. Csak a kidőlő fák eltakarítására négy akciócsoportot szerveztek.

A hamburgi repülőtéren csütörtök délelőtt 10 óráig összesen 20 járatot töröltek. A Germanwings légitársaság budapesti járata nincs közöttük.

A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb. Az utakat péntek reggelre sokhelyütt jégpáncél boríthatja be, és megérkezhet az első hó is, helyenként 10 centiméteres hótakaró lehet a vihar végére.

A német vasúttársaság készenlétbe helyezett 64 hókotró szerelvényt és összesen 34 darab, a behavazott, befagyott váltók kiolvasztására használt berendezést, és számos régi dízelmozdonyt is, hogy ne álljon le a közlekedés, ha leszakadnak a felső vezetékek.

A vihar miatt jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Ennek hatására az azonnali szállításra kínált áram kilowattóránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal 31,5 euróra süllyedt - számolt be a Handelsblatt című üzleti lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EB rábólintott, hogy a Microsoft megvegye a Nokia mobilüzletágát

Brüsszel megítélése szerint a két cég tevékenysége csak szerény mértékben fedi egymást, ezért nem… Tovább olvasom