Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

XVI. Benedek a Pápai Ház prefektusává és érsekké nevezte ki magántitkárát

XVI. Benedek pápa a Pápai Ház prefektusává és egyúttal érsekké nevezte ki több éve mellette szolgáló magántitkárát, Georg Gaensweint - közölte a Vatikán pénteken.
A sajtóban a "Vatikán George Clooneyjának" és "a legszebb reverendás férfinak" is nevezett Gaenswein ezzel eggyel feljebb lépett a vatikáni ranglétrán, amint arra megfigyelők már régóta számítottak. Szentelését január elején a Szent Péter-székesegyházban tartják.

Az 56 éves prefektus feladata lesz a katolikus egyházfő munkarendjének szervezése. Feladatai közé tartoznak az általános és magánkihallgatások, valamint a pápa olaszországi utazásai és a fontosabb ceremóniák. Ga:nswein ebben a bizalmi tisztségben az egyesült államokbeli James M. Harvey örökébe lép, akit a pápa bíborossá nevezett ki.

A baden-württembergi születésű Ga:nsweint 1984-ben szentelték pappá, 1996 óta dolgozott a Hittani Kongregációnál, és lett később az intézmény prefektusának, Joseph Ratzingernek - a jelenlegi egyházfőnek - magántitkára. Federico Lombardi vatikáni szóvivő közlése szerint Ga:nswein valószínűleg továbbra is a pápa magántitkára marad.

Ugyancsak pénteken adta át XVI. Benedeknek az új pápamobilt a Vatikáni Kertekben Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatósági tanácsának elnöke. Az autókonszern mérnökei csaknem egy évig dolgoztak a Mercedes-Benz M-osztályú modellen, amelyet egy sor technikai újítással tettek kényelmesebbé. Akárcsak a korábbi pápamobilból, amely tíz évig állt az egyházfő szolgálatában, ebből is két darabot kap XVI. Benedek, aki már szombaton, a Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe alkalmából tartandó szertartáson ezzel a járművel tesz egy körutat a római Spanyol lépcsőnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték a Déli Áramlat építését

Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében ünnepélyesen megkezdték pénteken a Déli Áramlat… Tovább olvasom