Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

XVI. Benedek döntésének hátterét elemzik az olasz lapok

XVI. Benedek lemondásának hátteréről és ennek következményeiről írtak a keddi olasz napilapok, amelyek a döntést nem csupán egészségügyi okokkal magyarázták.

"Mivel nem volt képes megváltoztatni a Kúriát, arra a keserű következtetésre jutott, hogy maga megy el, maga változtat" - írta a Corriere della Sera.

A legnagyobb olasz napilap XVI. Benedek lemondását nem kizárólag az egyházfő előrehaladott korával, meggyengült egészségi állapotával indokolta. Az újság szerint a pápa döntéséhez hozzájárultak a Vatikánt megrázó botrányok. A Corriere szerint az úgynevezett Vatileaks - a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos botrány - csak a jéghegy csúcsa volt. Az Ior vatikáni banknak nyolc hónapja nincsen elnöke, több olasz egyházi intézmény kasszája üres - emlékeztetett a lap.
XVI. Benedek "a hitelét veszített Vatikán válságába betegedett bele"- fogalmazott a Corriere, majd hozzátette: a pápa döntésével a Vatikánt kormányzó bíborosok tudomására hozta, hogy senki sem helyettesíthetetlen.

A Corrierének nyilatkozó Joacquim Navarro Valls, II. János Pál egykori vatikáni szóvivője arra emlékeztetett, hogy 2005-ös megválasztásakor tudni lehetett, hogy Joseph Ratzinger nem vágyott a pápaságra. A Hittani Kongregáció prefektusaként a tudománynak akarta szentelni öregkorát, a "pápaság szünet nélküli problémamegoldást jelent, ez fárasztotta el".

Navarro Valls megjegyezte, hogy "II. János Pál szenvedései ellenére az utolsókig a helyén marad, de nem lehet összehasonlítani a két helyzetet".
A XVI. Benedekkel 2010-ben interjúkötetet készített Peter Seewald azt hangsúlyozta, hogy a pápa "elfáradt", "több támaszra lett volna szüksége az egyház részéről".Döntésével XVI. Benedek az egyház javát tartotta szem előtt - jelentette ki Manuel Jesús Arroba Conde, a római lateráni pápai egyetem kánonjogásza a LíAvvenire katolikus napilapnak. Kiemelte, hogy a pápa a kánonjog pontos betartásával a bíborosi testület előtt, az előírt formulának megfelelően jelentette be lemondását.

A baloldali La Repubblica azt hangsúlyozta, hogy a pápa távozása a "Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár vezette jelenlegi vatikáni kormányzásnak is véget vetett, most valami más, valami új következik".

A La Repubblica szerint húsvétra "két pápája lesz az egyháznak", mivel Ratzinger "árnyékként" fog nehezedni utódjára. "Mit fog tenni az új pápa, kikéri-e majd a volt egyházfő véleményét, együtt fognak-e szertartást celebrálni?" - tette fel a kérdést az újság.

A bíborosok kővé dermedve hallgatták XVI. Benedek bejelentését - írta a La Stampa, mely szerint a pápa már egy évvel ezelőtt döntött távozásáról. A napilap szerint XVI. Benedek nem akart Wojtyla sorsára jutni. "A pápaság XVI. Benedeknek nyolc év keresztút volt" - jegyezte meg a torinói napilap.

Azok a bíborosok akik most megdöbbentek, 2005-ös megválasztásakor nem is gondolták, hogy XVI. Benedek ennyi ideig vezeti majd az egyházat - írta a La Stampa Vatikán-szakértője.

"Ki gondolta volna, hogy a legkevésbé modern pápa hozza a legmodernebb döntést" - vélekedett a La Stampában Carl Bernstein amerikai újságíró, aki a Watergate-botrány leleplezésében szerzett érdemeket és a Vatikánról is könyvet írt.

Olvasóink írták

 • 4. JungHeinrich 2013. február 12. 17:02
  „3.cselac 2013.02.12. 16:46...ha mar 600 eve se tudtak lefotozni :-) Talan az elso foto nem ?”
 • 3. cselac 2013. február 12. 16:46
  „A történelem során először villám csapott a Bazilika tornyába!”
 • 2. macs 2013. február 12. 14:10
  „http://hvg.hu/nagyitas/20130212_Foto_Lemondott_a_Papa__Villam_csapott_va”
 • 1. x 2013. február 12. 12:06
  „http://www.delmagyar.hu/forum/vatikan_a_katolikus_krisztus_egyetlen_es_igaz_egyhaza/24/2000648/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott XVI. Benedek - Rómában már készülnek a pápaválasztásra

Húsvétra már az új pápa arcképével díszített szuvenírek kellenek - mondták a kereskedők a sajtónak. Tovább olvasom