Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

XVI. Benedek már 2012-ben le akart mondani

Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár szerint a pápa lemondásának elsődleges oka hajlott kora, testi és lelki ereje gyengülése volt, 2012 karácsonya előtt is készen állt a lemondásra.
XVI. Benedek pápa egy évvel ezelőtt, tavaly február 11-én bejelentett lemondása részleteiről nyilatkozott az évfordulón Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár az Il Giornale olasz napilapnak.

Bertone bíborosnak a keddi lapszámban megjelent beszámolója szerint a német pápa, Joseph Ratzinger már a tavalyi bejelentés előtt több mint fél évvel, 2012 közepén készen állt a távozásra.

"Erről csak én tudtam és igyekeztem elhalasztani a döntését (...) XVI. Benedek 2012 karácsonya előtt is készen állt a lemondásra, de arra emlékeztettem, hogy éppen akkor kezdődött el a hitnek szentelt év. Végül a bejelentéshez február 11-ét választotta, a lourdes-i boldogságos Szűz Mária ünnepét" - mondta a volt szentszéki államtitkár.

Tarcisio Bertone szavai szerint a tavaly a 86 életévét betöltő XVI. Benedek lemondásának elsődleges oka hajlott kora, testi és lelki ereje gyengülése volt. 2012-ben úgy érezte, hogy 2013 nyarán nem lesz képes elmenni Rio de Janeiróba, a Világifjúsági Találkozóra.

Ami a lemondást megelőző Vatileaks-botrányt illeti, Bertone szerint a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása szenvedés volt a pápa számára. "Nem az én hibám volt, sajnálom, hogy nem sikerült megfékeznem a botrányt" - tette hozzá. Hangsúlyozta: Joseph Ratzinger több mint hét éves pápasága alatt elindította el az akkor legsürgősebb reformokat, közöttük a pedofília elleni egyházi jogszabályokat és az IOR vatikáni bank működésének átláthatóvá tételét.

A 80 éves Tarcisio Bertone tíz éven át volt a Joseph Ratzinger bíboros vezette Hittani Kongregáció titkára, 2006-tól tavaly októberig a szentszéki államtitkárságot vezette. Jelenleg is a Vatikánban él. "XVI. Benedekekkel most is gyakori kapcsolatban állok. Elméje és memóriája kiváló, nagy pápaként fognak róla megemlékezni!" - mondta a bíboros.

"Tudtam a pápa lemondási szándékáról, de arra kért, hallgassak, és én nem mondtam el senkinek" - idézte Georg Gänsweint, XVI. Benedek volt személyi titkárát a LíOsservatore Romano szentszéki napilap. Gänswein hozzátette: megrázó élmény volt számára, amikor február 28-án este nyolc órakor véget ért XVI. Benedek pápasága. "A lemondás bátor és forradalmi döntés volt, ne feledjük, megnyitotta az utat Ferenc pápa egyháza előtt" - hangoztatta Georg Gänswein.

Köszönjük! - írta az Il Fatto Quotidiano XVI. Benedeknek, aki az olasz napilap szerint távozásával megmentette az egyházat a bénulástól. XVI. Benedek a lemondásával új tavaszt hozott az egyház életébe. Távozása az alázat és az egyház iránti szeretet kifejezése volt - vélte a La Stampa a lemondás bejelentésének évfordulóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapitányt okolják a Bounty-vitorlás pusztulásáért

A kapitány a felelős azért, hogy a vitorlás hajó elsüllyedt a Sandy hurrikán következtében, és emiatt ketten életüket vesztették - állapította meg a közlekedésbiztonsági hatóság. Tovább olvasom