Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

YouTube-on terjednek az önsebzést népszerűsítő felvételek

Aggasztó mértékben terjednek az interneten az önsebzést népszerűsítő felvételek - derül ki abból a tanulmányból, amely szerint a YouTube videomegosztóra töltött, szinte minden részletet elmagyarázó felvételek segítik át a fiatalokat a "kezdeti nehézségeken".
A Pediatrics amerikai gyermekorvosi szaklapban megjelent beszámoló szerint a magatartászavar egyik tünetének tekintett borotvapengés vagdosásokról készült - a fiatalok kedvelt zenéivel és egyéb képi elemekkel összeállított - videók azért keltenek aggodalmat, mert ezek alapján egyre többen tekinthetik trendinek is az önsebzést.

Stephen Lewis kanadai pszichiáter, a tanulmány társszerzője szerint a YouTube-on több mint ötezer önsebzésről szóló videót találtak. A kutatók a 2009 decemberében vizsgált felvételek közül elsősorban arra a százra koncentráltak, amelyek több mint kétmillió nézőt, illetve sok kommentelőt vonzottak.

A szakemberek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ezek a videók csak erősíthetik a problémát. A YouTube hivatkozásai ráadásul még kész receptekkel is szolgálnak arra, hogy az önsebzésbe menekülők miként tehetnek úgy kárt magukban, hogy ne kelljen orvoshoz fordulniuk sérüléseikkel.

A videomegosztó szóvivője szerint a YouTube felhasználási feltételeivel ellentétes a tanulmányban említett tartalmak közzététele, ezért, ha ilyen videóval találkoznak, nyomban eltávolítják azt az oldalról.

Az önsebzést általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek 14-24 százaléka legalább egyszer kipróbálja, és ezek közül a pengés módszer a leggyakoribb.

Tracy Knight, a Western Illinois Egyetem tanára szerint a kérdéses videók talán akaratlanul is népszerűsítik az önsebzést, azonban a felvételekkel generált társadalmi vita segítheti is a problémák igazi okainak feltárását.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2011. február 22. 17:44
    „Sajnos nagyon sok emberben él - többnyire elnyomva - erős önpusztító hajlam.
    Erre nem nehéz rájátszani.
    Kérdés, pontosan kik teszik ezt /a rájátszást/ -és milyen céllal?”
  • 1. emberevo 2011. február 22. 00:29
    „buta emu :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiában több százan támadtak rá egy dél-koreai építőcég alkalmazottaira

Késsel és lőfegyverrel felszerelkezett több száz ember támadt egy dél-koreai építőcég… Tovább olvasom