Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Zentai magyarországi pere nem lenne igazságos a fia szerint

A Charles Zentai (Zentai Károly) elleni per nem lesz igazságos, ha a háborús bűnnel vádolt, Ausztráliában élő férfit kiadják Magyarországnak - jelentette ki pénteken fia, Ernie Steiner egy rádiónyilatkozatában a WA Today című ausztrál hírportál szerint.
Csütörtökön kiadatási őrizetbe helyezték és a perthi Hakea börtönbe szállították a 88 éves Charles Zentait, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A perthi szövetségi bíróság október 8-án hozott határozata szerint Zentai kiadható Magyarországnak.

Ernie Steiner a 6PR rádiónak azt mondta: fellebbezett Robert McClelland igazságügy-miniszterhez, és ebben kérte, hogy apja egészségi állapotát - szívbetegségét és depresszióját - tekintetbe véve ne engedje kiadatását.

"Nem bízunk a magyar katonai igazságszolgáltatásban, mert súlyos kérdések merülnek fel hozzáértésével kapcsolatban, azzal kapcsolatban, hogy le tud-e folytatni egy ilyen pert. Szeretném, ha a magyar ügyészség elmagyarázná, hogy miként tudnának apám felett a nemzetközi egyezményekkel összhangban álló, igazságos perben ítélkezni. Hogyan lehet igazságos pert lefolytatni élő tanúk hiányában? Vannak tanúvallomások, amelyeket felhasználnak apám ellen, hogy elérjék kiadatását, de neki nem volna lehetősége keresztkérdéseket feltenni ezeknek az embereknek. Az igazságszolgáltatás megcsúfolása volna, ha ilyen körülmények között járnának el vele szemben" - mondta Steiner már nem élő magyar katonák vallomásaira utalva.

Zentai fia szerint ezek a tanúk féltették az életüket, megkínozták őket. A szóban forgó két katonát magyarországi bíróság elítélte Balázs Péter halála miatt.

Steiner elmondása szerint a fellebbezéshez olyan bizonyítékot mellékeltek apja védelmében, amelyet ausztrál bíróság még nem látott.

"Ez a családtagok tanúvallomásait tartalmazza, azt hogy apám nem volt Budapesten 1944. november 7-én. E vallomások éppen hogy arról szólnak, hogy ő egy tiszttársával volt, aki pedig nem volt ott, ahol Balázs Péter meghalt. Van egy olyan tanúvallomás is, a már nem élő nagynénémmel, apám nővérével készült interjú, amelyet videóra vettem néhány évvel ezelőtt, és amely igazolja ezt" - mondta Steiner.

Denis Barich ügyvéd közölte, hogy védence úgy döntött, aláveti magát a kiadatási őrizetnek.

Zentai csütörtökön fogadkozott, hogy ha az ausztrál kormány elrendeli kiadatását Magyarországnak, akkor mindenképpen fellebbezni fog.

A kiadatást célzó jogi eljárás évek óta húzódik. Zentai többször hivatkozott meggyengült egészségi állapotára, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon nem tisztességes eljárást folytatnának le ellene.

Az ausztrál hatóságoknak "fogalmuk sincs arról, hogy milyen a helyzet Magyarországon. Nem valami jó. Az emberek itt azt mondják, az egy demokratikus ország, de messze nem az" - mondta az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak nyilatkozva még őrizetbe vétele előtt.

Ügyvédje pénteken, Zentai első, börtönben töltött éjszakája után optimistán és magabiztosan nyilatkozott: "Alapos és hathatós fellebbezést nyújtottunk be a miniszternek".

Olvasóink írták

  • 2. emigrans 2009. november 13. 17:22
    „Akkor emelj szót azok ellen akik sortüzet nyitottam a Kossuth téri békés tüntetőkre 56-ban.Már megint kettős mércével mérsz kis barátom,csak az számít bűncselekménynek amit a zsidók ellen követtek el ???”
  • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. október 23. 13:59
    „Érdekes ügy, hiszen a zsidó fiú tényleg meghalt, és ezért el is ítéltek 2 katonát, (holokauszttagadó kurucge*ik tehát kuss) azonban Zentai meg lehet h nem is volt ott... Mindenesetre az ügy alapos kivizsgálásra szorul, hiszen -bármit mondjanak az újnácik- A GYILKOSSÁG SOSEM ÉVÜLHET EL!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenge a kelet-európai sajtószabadság

A kelleténél jóval gyengébb a média szabadsága az új EU-tagállamokban - írta pénteki elemzésében a… Tovább olvasom