Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Zentaiék megkérdőjelezték a belügyminiszter döntését

A háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) családja az ausztrál szövetségi kormányhoz fordult egy levélben, amelyben megkérdőjelezte a belügyminiszter arra vonatkozó döntését, hogy Zentai kiadható Magyarországnak - írta a news.com.au ausztrál hírportál kedden.
Zentai fia, Ernie Steiner a levélben azzal vádolta meg Brendan O,Connor belügyminisztert, hogy "nyilvánvalóan politikai döntést hozott", amikor múlt héten jóváhagyta a most 88 éves férfi kiadatását Magyarországnak. A család azt is a miniszter szemére vetette, hogy "figyelmen kívül hagyta a jogi érveket".

Steiner úgy vélekedett, a szövetségi kormány "megtalálta a módját, hogy kihúzza magát a végső döntés meghozatala alól". Utóbbi megjegyzésével arra utalt, hogy a miniszteri döntés ellen két hónapon belül fellebbezést lehet benyújtani a szövetségi bíróságnál, így végső soron várhatóan ez a testület fogja kimondani az utolsó szót a magyar kiadatási kérelem ügyében.

Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat.

Ernie Steiner levelében választ kért a belügyminisztertől arra, hogy apja "hogyan remélhet tisztességes eljárást Magyarországon vádemelés, illetve élő tanúk hiányában". Felvetette, hogy miért ne hallgathatnák ki a magyar hatóságok Zentait Ausztráliában, valamint arra is választ követelt, mennyi ideig tartják még apját elzárva. "Kérem, miniszter úr, törje meg hallgatását, és tudassa egész Ausztráliával a válaszait ezekre a kérdésekre, mert éppen egy erős jellemű ausztrál állampolgárt készül nyomorúságba és halálba taszítani" - írta Zentai fia.

Denis Barich, Zentai ügyvédje közölte: mielőbb benyújtják a fellebbezést a miniszteri határozat ellen.

Olvasóink írták

  • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. november 17. 20:12
    „Miért hasonlítana arra? Ez mekkora hülyeség... Kit ítéltek itt törvényesen halálra? Agyonkínoztak egy zsidó fiút valakik(nem biztos h Zentai). Ennek köze nincs ahhoz, amit te leírtál.”
  • 2. bo 2009. november 17. 18:10
    „Ez valahogy arra hasonlít, hogy az anno törvényesen halálraítélteken végrehajtott kivégzés végrehajtóját kezdenék macerálni, mert ugye most nincs halálbüntetés.”
  • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. november 17. 15:20
    „Idevág, mert a másik magyar háborús bűnökkel vádolt férfi elvileg részt vett benne<moderálva> Magyarország első számú kollaboráns, náci hírportálja a ..... az újvidéki mészárlást próbálja tisztára mosni, még a Horthy-korabeli bírósági ítéletet is mocskolják! Kiállnak a gyilkosok mellett! Itt a bizonyíték! Ne moderáljátok, ez a magyar államrend elemi érdeke, hogy a gyilkosságokat pártoló náci horda ne szaladgáljon szabad lábon! Egyébként a náci érzelmű Lipusz Zsolt a meggyilkolt zsidó fiúról azt írta, h "miért ment szembe a törvényes renddel, amikor nem viselte a sárga csillagot"!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez már mindennek a határa!!!!!!!!! BÖRTÖNBE!!!!!!!!!!!!!! (ne moderáld)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániának 15 évre elegendő gázkészlete van

Romániának 15 évre elegendő olaj- és gázkészlete van, és 30 évig elég a szénkészlete - közölte a… Tovább olvasom