Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Zéró tolerancia, zéró hatékonysággal az Egyesült Államokban

Teljesen hatástalan az ittas vezetők elleni zéró tolerancia elve az Egyesült Államokban - állapította meg egy amerikai egyetem szakértője.
Mialatt az Egyesült Államokban a társadalomtudósok és a felsőoktatás, valamint a törvényhozás szakemberei még mindig azon vitatkoznak, hogy 21 vagy 18 éves kor legyen-e inkább az alkoholfogyasztás korhatára, addig Darren Grant, a Sam Houston Állami Egyetem közgazdász professzora rámutatott: semmit sem ér a zéró toleranciát hirdető rendelkezés.

Az Economic Inquiry folyóirat soron következő számában megjelenő tanulmányában a szakember harmincezer olyan éjszakai, halálos kimenetelű autóbaleset adatainak elemzésével támasztja alá állítását, melyben 21 éves kor alatti fiatalok voltak az áldozatok - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon. "Mind a balestek számát, mind a sofőrök véralkoholszintjét tekintve az eredmények azt mutatják, hogy a zéró tolerancia törvények teljesen hatástalanok. Más tényezők igen, de ezek a törvények semmit sem számítanak" - mondta Grant.

A vizsgált balesetek résztvevői közt ugyanolyan arányban vannak rendszeres ivók, közepesen sokat ivók és alkoholt egyáltalán nem fogyasztók. Semmi nem változott" - mondta Grant, aki összehasonlította a zéró törvényt megelőző, illetve az azt követő két évben történt balesetek résztvevőinek véralkoholszintjét is. A kapott eredmények gyakorlatilag teljesen megegyeztek egymással. "Ez annak a jele, hogy a törvény alapjában véve hatástalan. Amennyiben befolyásolta volna az emberek alkoholfogyasztásának mennyiségét, akkor az kitűnt volna az összehasonlításból" - mondta.

Grant egyik kollégája, a maga is közgazdászként tevékenykedő Donald Freeman, még 2007-ben készített egy hasonló eredményekkel zárult tanulmányt, mely akkor egy, a felnőtt autóvezetők megengedett véralkoholszintjének csökkentéséről szóló törvényt "szedett ízekre". Az írás a Contemporary Economic Policy című folyóiratban jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-teszt: a terroristavezért ölték meg Indonéziában

DNS-tesztek megerősítették szombatra, hogy Noordin Top terroristavezért ölte meg a rendőrség két… Tovább olvasom