Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Zsidó Világkongresszus: drámaian nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma

Köves Slomót is jelölték a Zsidó Világkongresszus alelnöki posztjára.
Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját is jelölték a Zsidó Világkongresszus (WJC) alelnöki posztjára. Támogatói között van Jona Metzger, Izrael állam országos főrabbija, a WJC vezetőségének több tagja, így Eduardo Elsztain, a szervezet igazgató tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete (MUSZOE) is.

Mint azt a MUSZOE csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében írta, a világkongresszus május 4-6. közötti budapesti tisztújító közgyűlésének feladata lesz az elnök és az alelnök, valamint az igazgatói tanács és a politikai tanács tagjainak megválasztása a következő négy évre.

Michael Schneider, a világkongresszus jelölő bizottsága elnökének vezetésével megkezdődött az esedékes aspiránsok jelölésének folyamata, amely során a bizottság nemzetközi régiók szerint kéri be társszervezeteitől a jelöléseket - olvasható a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint egyre több nemzetközi zsidó vezető és emblematikus személyiség képviseli azt az álláspontot: feltétlenül szükséges lenne, hogy a WJC-nek magyar alelnöke is legyen, mert Európa egyik legnagyobb, és Kelet-Közép-Európa legnagyobb közössége "meg kell, hogy kapja az őt megillető helyet a nemzetközi zsidó képviseletben".

Úgy fogalmaztak: a jelölő bizottság felkérésére Sessler György, a MUSZOE elnöke, a magyarországi holokauszt-túlélők képviseletében támogató levelében méltatja a vezető rabbit, akinek "munkája gyümölcseként többek közt a széleskörű társadalmi párbeszéd ügyében felmutatott eredményeit, a közösségépítést, a holokauszt-túlélőkért kifejtett tevékenységet emeli ki", továbbá azt, hogy "jelölését széleskörű hazai és nemzetközi elfogadottsága egyaránt indokolja".

A több mint száz ország zsidó közösségeinek képviselőit tömörítő, 1936-ban Genfben alakult, New York-i központú WJC rendszeresen megszólal a vallásközi párbeszéd, a közösségépítés, az antiszemitizmus elleni fellépés, valamint az arab-izraeli konfliktus kérdéseiben. Az utóbbi négy évben a szervezet elnöke a magyar származású Ronald Lauder, a magyar Lauder Alapítványi Iskola létrehozója volt.

Zsidó Világkongresszus: drámaian nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma

A Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke szerint Magyarországon drámai mértékben emelkedett az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma 2010 óta, és emiatt határozottabb kormányzati fellépést sürget.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke a Süddeutsche Zeitung című német lapban csütörtökön közölt, Az elveszett iránytű című vendégkommentárjában azt írta: Orbán Viktor második kormányzati ciklusában folytatott tevékenysége alapján úgy tűnik, hogy a demokráciáért és a polgári jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem harcosából a magyar nacionalizmus vezető ideológusa lett.

Magyarországot pedig szerinte külföldön "idegenellenes és egyre inkább antiszemita országként érzékelik".

A WJC elnöke úgy vélte, a 2010-es kormányváltás óta az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma drámai mértékben emelkedett, az alaptörvény negyedik módosítása következtében pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés.

Ronald S. Lauder szerint az antiszemitizmus nem tűnik el magától, amikor majd véget ér a gazdasági válság. "Éppen ellenkezőleg: amennyiben a kormány nem lép fel határozottan a kisebbségek elleni gyűlölettel szemben, akkor az tovaterjed és egyszer nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul." A WJC ezért döntött úgy, hogy a magyar fővárosban tartja kongresszusát - írta a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a helyszínválasztás "erőteljes jelzés".

Ronald S. Lauder azt írta: Magyarország "veszélyes tévúton" jár. "Fáj, hogy ez a szép ország ennyire elszigetelődött nemzetközileg, de nem adom fel a reményt, hogy ennek a csodálatos országnak a vezetői megtalálják politikai iránytűjüket és elforgatják a kormánykereket" - tette hozzá a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. pachakuti 2013. április 04. 17:31
  „Nagy magyar demokráciánk közéletében se szeri, se száma a tabutémáknak, amelyekről beszélni sem szabad, vagy, ha mégis muszáj, akkor csakis szigorúan meghatározott keretek között, bizonyos alapvető hittételeket elfogadva lehet elmélkedni róluk (holokauszt, a második világháború története, a zsidóság szerepe itthon és a nagyvilágban, Izrael, cionizmus, a cigányság helyzete, cigánybűnözés, faji kérdések, iszlám, bevándorlás, demokrácia stb.). Az alapvető hittételeket, axiómákat kétségbe vonni pedig szigorúan tilos. Ha valaki mégis megteszi, antiszemita, náci, rasszista, esetleg terrorista, akit ,,karanténba kell zárni", vagyis ki kell rekeszteni a közéletből, és szóba állni sem szabad vele. Ha pedig nagyon ugrál az illető, akkor még börtönbe is juthat. / Perge Ottó/”
 • 4. zero 2013. április 04. 15:32
  „Szerintem kritizálni otthon kellene”
 • 3. bánki 2013. április 04. 14:55
  „Hól lehet belépni a ,,szemita " körbe, hogy utána kapjak kárpótlást ?”
 • 2. nyomdasz63 2013. április 04. 14:28
  „"drámaian nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma"
  A "drámai" csak nézőpont kérdése!”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 04. 13:21
  „nna...azon csodálkozom hogy ezen csodálkoznak, de nem kellene rá okot adni ! (emlékeztetőül: egy-két kitüntetés körül csapott arcátlan cirkusz)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán felkészült a legrosszabbra Észak-Korea fenyegetőzései miatt

Japán az Egyesült Államokkal együttműködve válaszolni fog egy esetleges észak-koreai… Tovább olvasom