Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Zűrzavar a görög kormányalakítási tárgyalások körül

Tárgyalásokat kezdett Karolosz Papuliasz görög államfő vasárnap a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánykoalíció létrehozásáról, hogy az utolsó esélyt megragadva elkerüljék az új választások kiírásának kényszerét, de a megbeszélések első fordulóját követően a három legerősebb parlamenti párt egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett.


Az elmúlt napokban e három párt, a konzervatív Új Demokrácia, a Radikális Baloldal (Sziriza), illetve a szocialista PASZOK már mind megpróbálkozott a kormányalakítással, de sikertelenül. Így ezután elemzők a mostani megbeszéléssorozatnak sem adnak túl nagy esélyt. Ha Papuliasznak nem sikerül csütörtökig (az új parlament első üléséig) áttörést elérnie, akkor ismét ki kell írni az előre hozott választásokat: ezek viszont a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az eddigi megszorító politikát elvető Sziriza további előretörését hoznák.

Papuliasz vasárnap másfél órán tárgyalt az Új Demokrácia, a Sziriza és a PASZOK vezetőivel, hogy meggyőzze őket arról, alakítsanak közösen kormányt.

Evangelosz Venizelosz szocialista vezető szerint az újabb tárgyalás azonban zsákutcába jutott. Venizelosz ennek ellenére óvatos derűlátással nyilatkozott arról, hogy esetleg megállapodhatnak egy kis baloldali párttal, az Európa-barát alapállású Dimarral.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője azzal vádolta a Szirizát, hogy ismét elutasította a koalíciós kormányban való részvételt, sőt még a kormánykoalíció (külső) támogatását is. "Minden erőfeszítést megtettem egy átfogó együttműködés elérésére" - hangoztatta Szamarasz, aki azzal a szándékkal érkezett a tárgyalásra, hogy két évre ideiglenes kormányt hoznak létre, amelynek feladata az lenne, hogy benntartsa a súlyos államadóssággal küszködő országot az euróövezetben, vagyis végrehajtsa a nemzetközi hitelezők, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által elvárt megszigorításokat.

Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője azt állította, hogy az Új Demokrácia, a PASZOK és egy harmadik párt - feltehetően a Dimar - megállapodtak a kormány megalakításáról, amelynek feladata - mint fogalmazott - a "bűnös megszigorítások" végrehajtása lenne. E három pártnak összesen 168 képviselője van a 300 tagú törvényhozásban, vagyis parlamenti többség birtokában kormányozhatnának.

A Dimar később cáfolta, hogy megegyezett volna a másik két párttal a kormányalakításról.

Papuliasz vasárnap délután a múlt vasárnapi választásokon a parlamentbe bekerült négy kis párt vezetőivel találkozik.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a görögök többsége megoldást szeretne. A vasárnap közzétett egyik adatsor szerint a megkérdezettek 72 százaléka azt mondja, hogy a pártoknak "bármi áron" együtt kell működniük, s 78 százalékuk véli azt, hogy olyan kormány kell, amely mindent megtesz azért, hogy Görögország az euróövezetben maradjon. Ugyanakkor - paradox módon - ha mégis újabb előre hozott választásokat írnának ki, akkor azon már a Sziriza győzne 20,5 százalékkal, maga mögé utasítva nem csak a PASZOK-ot (12,2 százalék), de az Új Demokráciát is (18,1 százalék).


Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. május 15. 10:02
    „Bizony jó lenne a görögországi helyzetet különválasztani a magyarországi forintbedöntögetési kísérlettől, mert ez a kísérlet nem más mint fiskális spekuláció és mint ilyet ideje lenen végre és végleg befejezni! Pontosan kideríthető, hogy kik és miért spekulálnak a forintra,miért akarják hazánkat is tönkretenni, tehát ebben az irányban is célszerű lenne a Nemzetbiztonsági Hivatal szakembereinek tevékenykedni, hogy megakadályozható legyen hazánk "árokba döntése"!! Mert ugye az nem is kétséges és kérdéses, hogy erre megy ki a tevékenység hosszú hónapok óta?!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcok robbantak ki a libanoni Tripoliban

Harcok robbantak ki vasárnapra virradóra a libanoni Tripoli városában a helyi alavita kisebbség és a… Tovább olvasom