Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Zűrzavart okozhat az amerikai édesiparban a GM cukorrépa betiltása

Ha jövőre nem is, de azután komoly fejtörést okozhat az amerikai édesiparnak a genetikailag módosított cukorrépa múlt héten történt betiltása, a cukorgyárak termelésének mintegy fele ugyanis ettől a terménytől függ.
Ha jövőre nem is, de azután komoly fejtörést okozhat az amerikai édesiparnak a genetikailag módosított cukorrépa múlt héten történt betiltása, a cukorgyárak termelésének mintegy fele ugyanis ettől a terménytől függ - írta hétfői számában a The Wall Street Journal. Jeffrey White szövetségi bíró, arra hivatkozva tiltotta meg a gyomirtó-toleráns GM cukorrépa ültetését, hogy az amerikai mezőgazdasági a termesztés fél évtizeddel ezelőtti engedélyezése során nem végeztette el a kötelező hatástanulmányt.

Az ítélet nem vonatkozik a már betakarított és a földeken lévő, ősszel betakarítandó lévő cukorrépára, de minden jel szerint meghiúsítja a jövő áprilisi vetést. Az amerikai cukor legnagyobb felhasználói tehát jövőre kénytelenek lehetnek más beszerzési források után nézni.

A gazdasági lap szerint egyelőre nem tudni, hogy a farmerek mikor vethetnek ismét cukorrépát, amelynek génállományát az Egyesült Államokban termesztett kukorica, szójabab és gyapot túlnyomó többségéhez hasonlóan módosították. A növényekbe a Monsanto Co. olyan géneket juttatott, amelyek ellenállóvá teszik őket a termelők körében népszerű Roundup gyomirtó hatóanyaga, a glifoszát ellen. Az Egyesült Államokban termesztett cukorrépa 95 százaléka ilyen, a farmerek számára ugyanis a Roundup használata jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint a kapálás.

White bíró egy olyan perben hozott ítéletet, amelyet környezetvédő szervezetek indítottak az amerikai mezőgazdasági minisztérium ellen. A zöldek szerint a beültetett gént a GM növény szálló virágpora könnyen átörökítheti a nem módosított cukorrépába. Érveik között szerepel az is, hogy a Roundup tömeges használata következtében kifejlődhetnek a gyomnövényeknek az irtószerrel szemben ellenálló mutációi, amire már akadt is példa az USA délnyugati államaiban.

A farmerek azt szeretnék, ha a mezőgazdasági minisztérium újból engedélyezné a GM cukorrépa termesztését, a hatástanulmány elkészítése azonban hosszadalmas folyamat. A hivatal úgy véli, hogy a cukorrépával kapcsolatos vizsgálatok eredményét talán 2012 áprilisában tudná publikálni. Véleményét a GM lucerna termesztésével kapcsolatban decemberben elkészült, 1500 oldalas, hasonló tanulmánytervezet elkészítésének tapasztalatára alapozza.

Az agártárca szerint a termelők csak nehezen tudnának visszaállni a hagyományos cukorrépa termesztésére, mert kapagépeiket már többnyire eladták, s nem tudni, menyi nem GM vetőmagot lehetne beszerezni a piacon.

Az édesipar vezetői abban bíznak, hogy mezőgazdasági minisztériumnak jogában áll ideiglenes rendelkezésekkel engedélyezni a GM cukorrépa részleges termesztését - írta a The Wall Street Journal.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. augusztus 17. 10:23
    „A Roundup nálunk is engedélyezett gyomirtó. Az amerikai konszern Indiába gyártatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai űrhajósok megjavították az űrállomás űtöberendezését

Amerikai űrhajósok az űrbe kilépve hétfőn új ammóniumpupát szereltek fel a Nemzetközi… Tovább olvasom