Megmentenék düledező tanyájukat

Egyetlen gyári csomagolói fizetésből él a négytagú Nagy család. Biciklivel járnak be a városba, és fűtetlen fürdőben tisztálkodnak: a lányok télen emiatt sokszor betegek. Nekik is gyűjtjük a Délmagyarország olvasóitól a jóakaratforintokat, alapítványunk százezer forintot ad velük együtt 24 családnak karácsony előtt.

Timár Kriszta

Ha támogatást kér


A segítségre szorulók pályázatát levélben várjuk: e-mailben az [email protected], vagy postai úton a Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre. A jelentkezések leadhatók a delmagyar.hu internetes oldalon is a Lapcom Média Alapítvány logója alatti jelentkezési fülre kattintva. Az előző években támogatást kapott családokat idén már nem áll módunkban segíteni.

Két kilométernyi kacskaringós földút vezet a Nagy család tanyájáig. A valaha takaros épület oldalát nagy súlyok támasztják: a vályogépület megrogyott, a tetőszerkezet megsüllyedt, és nyomja szét a falakat. A teljes felső részt ki kellene cserélni – ennél azonban kisebb dolgokra sem futja.


Nagy Szabolcs és felesége két gyermeket nevel itt: a 10 éves Valentinát és a 7 éves Alexandrát. Egy fizetésből élnek négyen, mert csak az édesanya tud dolgozni.


– Bár életerős embernek tűnök, sajnos olyan betegségeim vannak, amelyek miatt szinte semmilyen munkát nem tudok vállalni – mesélte az édesapa. Asztmája, magas vérnyomása és gerincproblémái is vannak, de már járni is alig tud egy rendellenesség miatt.


– Járadékot 2006 óta nem kapok, de nem is találok olyan munkát, amit el tudnék végezni. Pedig nagyon szívesen dolgoznék – panaszkodott.


Felesége, Mária gyári csomagolói fizetését és a családi pótlékot kénytelenek tehát beosztani, összesen 105 ezer forintból gazdálkodhatnak. – A hó elején bevásárolunk, azt osztjuk aztán 30 napig. A végére már nem sok minden marad – mesélték. Mi is hó végén jártunk náluk: a szombati ebéd paradicsomszósz volt – kenyérrel. Süteményt azonban sütöttek, hogy meg tudjanak kínálni bennünket.


– A nyár könnyebb, akkor sok mindent megtermelünk magunknak – próbálta helyzetük pozitív oldalát megmutatni Szabolcs. Ő így teszi hasznossá magát: gondozza a veteményest és az állatokat. Szárnyast, kecskét tartanak, így tej, hús is jut az asztalra. Tartalékolni azonban nem tudnak, mert fagyasztójuk nincs.


– A kecskét egy alkalmi munkáért kaptam. Rengeteg kakaót ittak a gyerekek, amíg nem lett vemhes az anya – mesélték lelkesen. Arra a kérdésre, most miért nem vesznek bolti tejet, szégyenkezve megjegyezték: arra már nem jut pénz.


A tél nem csak az éhesebb napokat hozza el a családnak. Mivel mindannyian biciklivel járnak, a lányok ilyenkor sokszor betegek, hiszen hóban is ki kell tekerniük a tanyáról, hogy iskolába menjenek. Ráadásul a tanyán is csak a szobát tudják fűteni, így az esti tisztálkodások is meglehetősen fázósak a pár fokos fürdőben. 


Valentina és Alexandra a karácsonyt sem úgy várja, ahogy a legtöbb gyerek: sem fára, sem ajándékra nem telik a családnak. Pedig nincsenek is nagy vágyaik: a kislány Kinder-tojást szeretne, meg egy sellő Barbie-t. Utóbbit viszont megcsinálták maguknak: fűzhető gumikból régi babájuknak készítettek uszonyt és melltartót.

Megmentenék a düledező tanyájukat. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

A család most azon gondolkodik, hogyan tudnák megmenteni rogyadozó tanyájukat. – Az egész tetőt ki kell cserélni – mondta Szabolcs. – Kértem már a banktól ajánlatot: ha eljelzálogosítjuk az épületet, a szükséges alapanyagokat meg tudjuk venni. A mesterek munkadíjára viszont már nem telne belőle, másunk viszont nincs, amit pénzzé tehetnénk.

Játékokat, ruhákat is várunk


A Klauzál téren felállított Délmagyarország-szeretetkuckóban a Szegedi Óvodák Igazgatósága számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

A szerdai lapunkban bemutatott Szunyogh család tegnap átvehette a 100 ezer forint adományt ígérő oklevelünket a Klauzál téren. Olvasóink jóakaratforintjait karácsony előtt adjuk át minden támogatott családnak, addig várjuk adományaikat. Nagy Szabolcs és családja ma délután veszi át oklevelét.


A Délmagyarország– Rotary Adventen rajtuk kívül Frittmann Fanni és családja vehet még át adományt – laptopot és tartós élelmiszert –, amelyet az Art Hotel Szeged és a Colosseum Mórahalom képviselője ad át. A 17.30-kor kezdődő ünnepségen fellépnek az Arany János Általános Iskola diákjai. A további napok programjáról a Délmagyarország– Rotary Advent Facebook-oldalán lehet tájékozódni.


Ha segíteni akar


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok szá-

mára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 7-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Vajda Attila karácsonyi üzenete


A karácsonyról nekem mindig egy dolog jut eszembe: hogy ezekben a napokban sokkal jobban odafigyelünk a családra. A szeretet ilyenkor sokkal erősebb, kellemesebb érzések töltik el az embert, mint az év többi napján. Nincs a mindennapi rohanás, és örömet szerezhetünk azoknak, akik közel állnak hozzánk. Azt tudnám üzenni, hogy álljon meg mindenki egy pillanatra, és örüljön annak, hogy van családja, akik körében ünnepelhet. Soha nem szabad elfelejteni, hogy minden értéket innen hozunk. Jó ezt megköszönni legalább karácsonykor, és tudni, hogy rájuk mindig számíthatunk.

Interneten is követhetők programjaink


Aki az interneten szeretné nyomon követni adományozó ünnepségeinket, a Klauzál tér élő képét itt találja meg.

A 24 napos programsorozatról minden információt - így sztárvendégeink névsorát is - megtalálhatják itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!