London 2012 olimpia

2012.09.24. 19:47

Olimpia, te csodás! Mindhárom éremből jutott a megyei sportolóknak Londonban

Csongrád megye - Risztov Éva arany-, Douchev- Janics Natasa ezüst- és bronzérmet nyert Csongrád megyének a XXX. Nyári Olimpiai Játékokon Londonban. A megyei sportolók több pontszerző helyet is szállítottak.

Gyúrós István

Élménydús hónap volt az augusztus a megyei sportéletben. Bár születtek Európa-bajnoki érmek a felnőttek között és az utánpótlásban egyaránt, e havi top 10-es összeállításunkban a londoni olimpiára és az ott részt vevő Csongrád megyei sportolókra emlékezünk.

1. Risztov Éva. Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, a londoni olimpia legváratlanabb aranyérmét [namelink name="Risztov Éva"], a vásárhelyi–mártélyi származású úszó nyerte a nyílt vízi 10 kilométeres távon. A már harmadik olimpiáján szereplő, egyszer visszavonuló, majd a motokrossz és a vízilabda után az úszáshoz visszatérő Risztov Londonban szinte végig vezetve nyerte meg a leghosszabb úszószámot – a magyar csapat nyolcadik, Csongrád megye számára legszebb aranyérmét nyerte meg.

Risztov Éva és az ő jól megérdemelt olimpiai aranyérme. Fotó: MTI

Risztov Éva és az ő jól megérdemelt olimpiai aranyérme. Fotó: MTI

2. Douchev-Janics Natasa. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE kajakklasszisa, [namelink name="Douchev-Janics Natasa"] két éremért utazott Londonba, kettőt is nyert, mégsem volt maradéktalanul boldog. Natasa számára csak az arany számít sikernek, így először a Kovács Katalinnal párosban, 500 méteren nyert ezüstnek és az egyesben, 200-on nyert bronznak sem tudott maradéktalanul örülni. Pályafutása során három olimpiai aranya mellett immár két ezüst- és egy bronzérme is van – kérdés, hogy magyar színekben nyer-e még versenyt a jövőben.

3. Jonas Erik Larholm. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy olim-
piai bajnok kézilabdázóval erősödjön a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A nyáron szerződtetett svéd [namelink name="Jonas Erik Larholm"] ugyanis éppen a magyarok elleni elődöntős sikerrel bejutott a fináléba, ahol szoros csatára késztette a címvédő franciákat – végül Karabaticék 22–21-re diadalmaskodtak, Larholm a finálé egyik legjobbja volt.

4. Szűcs Veronika. Bár a szegedi [namelink name="Szűcs Veronika"] is olim-
piai fináléba jutott, sem arany-, sem ezüstérmet nem nyert. Egyáltalán nem volt azonban szomorú emiatt a szegedi bokszbíró, sőt óriási megtiszteltetés volt számára, hogy az ötkarikás játékok történetében ő vezette az idén debütáló női szakág első olimpiai fináléját.

5. Mikler Roland, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs. A Pick Szegedből három játékos, [namelink name="Mikler Roland"], [namelink name="Vadkerti Attila"] és [namelink name="Zubai Szabolcs"] került be Mocsai Lajos olimpiai keretébe, és mindhárman tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott elődöntőbe jusson Londonban (a keretben volt még a szegedi származású [namelink name="Laluska Balázs"] és [namelink name="Nagy László"] is). A legjobb négy közé kerülés minden várakozást felülmúlt, ám azért kicsit lehetett bosszankodni, hogy az érem elmaradt.

6. Keszthelyi Rita, Takács Orsolya. A Hungerit Szentesi VK- ból két játékos, [namelink name="Keszthelyi Rita"] és [namelink name="Takács Orsolya"] kapott helyet a Londonban szereplő magyar női vízilabda-válogatottban. A férfi kézilabdásokhoz hasonlóan [namelink name="Merész András"] csapata is elődöntőbe jutott, ám végül érem nélkül, negyedik hellyel térhettek haza. Azóta mindkét pólós eligazolt a szentesiektől.

7. Szivós Márton. Az A-Híd Szeged VE friss igazolása, [namelink name="Szivós Márton"] is tagja volt az olimpián szereplő férfi vízilabda-válogatottnak. Az olimpiai bajnok nagyapja és édesapja után hasonló célokkal kiutazó Szivós sok lehetőséget kapott Kemény Dénestől, és bár több sportolónak siker lenne egy ötkarikás ötödik hely, az egymás után három aranyat nyerő Kemény-legények érthetően csalódottak voltak emiatt.

8. Vajda Attila. Címvédőként utazott, végül hatodik lett a kenusok 1000 méteres számában [namelink name="Vajda Attila"], az EDF DÉMÁSZ-Szeged klasszisa. – Lehetnék csalódott, de tiszta a lelkiismeretem – nyilatkozta a szegedi sportoló, aki gondolatban már elkezdett készülni a riói játékokra.

9. Nagy Péter. A 26 éves [namelink name="Nagy Péter"] a 11. helyen végzett Londonban a férfi súlyemelők +105 kilogrammos versenyszámában. Nagy összetett eredménye, a 416 kilogramm egyéni csúcsbeállítás, a lökésben elért 225 kilogrammal pedig meg is döntötte addigi legjobbját.

10. Márton Anita. Szegeden készült az ötkarikás játékokra, ám békéscsabai színekben vett részt rajta a súlylökő [namelink name="Márton Anita"]. A 23 éves, első olimpiáján szereplő sportoló 17,48 méteres dobásával összesítésben a 24. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!