Makó és környéke

2009.07.22. 23:09

Helyiadó-bevallás a neten keresztül

Makó - Makó nagyot lépett előre a közelmúltban az e-ügyintézés területén, és ennek kapcsán néztük meg: hol tartanak ezzel a megye nagyobb városaiban. Hódmezővásárhelyen már minden lehetséges ügytípusban lehet online intézkedni, Szentesen viszont még gyerekcipőben jár az elektronikus ügyintézés.

Szabó Imre

Május 20-a óta mintegy 700–800 elektronikus helyiadó-bevallás érkezett a makói polgármesteri hivatalba – akkor vezették be ezt a pénzt és időt kímélő, egyszerű lehetőséget. Azóta a bevallások több mint 90 százaléka így érkezik az adócsoporthoz. Mindez annak köszönhető, hogy – mint röviden már beszámoltunk róla – épp most költöttek közel 22 millió forintot az informatikára a városházán. Persze, mint Bánfi Margit jegyző nyilatkozta, a belső hivatali munka digitális támogatását is megoldották 8 ügycsoportban, de azt is, hogy a www.mako.hu weboldalon már ne űrlapokat kelljen kitölteni, majd postázni különböző helyi adónemekkel kapcsolatban.

Szegeden még nem lehet elektronikus úton teljesíteni a helyi adónemek bevallását, ugyanakkor többféle bejelentést, panaszt lehet így megtenni, vagy engedélyt kérni például közterület-foglaláshoz, illetve fakivágáshoz. Ezekkel a lehetőségekkel négy éve lehet élni. Csermák József, a polgármesteri hivatal informatikai osztályának vezetőhelyettesétől megtudtuk, az emberek a leggyakrabban űrlapokat töltenek le, illetve időpontot egyeztetnek az ügyintézőkkel.

Szentesen gyerekcipőben jár az e-ügyintézés

Az önkormányzat honlapján a hivatal működéséről, a hatósági ügyek menetéről van ugyan tájékoztató, sőt az űrlapok is letölthetők, ám ezeket ki kell nyomtatni, majd a hagyományos módon kitöltve bevinni vagy beküldeni a városházára, elektronikus úton ez még nem lehetséges. Az aljegyző, Csányiné Bakró-Nagy Vera lapunknak azt mondta: szeretnének fejleszteni, de ehhez előbb forrást kell találniuk.


A tapasztalat az, hogy a legtöbben továbbra is ragaszkodnak a személyes találkozáshoz. Igaz, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáihoz telepítettek a világhálóra kötött számítógépeket, de egyelőre az is akadálya az e-ügyintézés fejlesztésének, hogy még kevés ügyfélnek van internet-hozzáférése.

A megye legteljesebb e-ügyintézési rendszere Hódmezővásárhelyen működik: itt összesen 62 ügytípust lehet az otthoni számítógép előtt ülve elintézni – gyakorlatilag mindent, amit a törvény megenged ilyen formában intézni. A városban ez 2007 óta működik. Úgy tűnik – mondta Zakar Péter informatikai csoportvezető –, hogy a vásárhelyiek ezt megszokták. A legtöbben így vallják be az iparűzési adót, az építményadót és az őstermelők helyi adóját. Jellemző adat, hogy míg elektronikus úton 1800–2000 űrlap érkezik a hivatalba évente, papír alapú alig néhány száz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!