Makó és környéke

2010.10.14. 13:22

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán

Csanádpalota - Az Arad-Szeged összekötő földgázvezeték ünnepélyes átadása kapcsán Csanádpalotára látogatott Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnök.

Garai Szakács László

15:50 Orbán Viktor Emil Bockal közösen megnyitotta, s ezzel átadta a magyar-román közös gázvezetéket.

15:43 "Az uniós energiapolitika megvalósításában nélkülözhetetlenek a PPP-projektben megvalósított megoldások" - húzta alá Öttinger, aki azt is elmondta, novemberben fogja tárgyalni Brüsszel azokat az energiapolitika megoldásokat, amelyek az elkövetkező két évtizedre meghatározzák majd az egész Unió energiapolitikáját.

15:40 Boc beszéde végén üdvözölte valamennyi a projekt megvalósítáásban szereplő személy munkáját. Majd Günther Öttingernek adta át a pódiumot, aki az előtte szólóakhoz hasonlóan köszöntötte a résztvevőket.

15:38 - Ez a vezeték biztosítja a régió energiabiztonságát, emellett a román gáz versenyképessége szempontjából is fontos volt a megépülése - tette hozzá Emil Boc, majd megköszönte az EERP anyagi támogatását.

15:33 Orbán után Emil Boc lép a pódiumhoz. "Ez a projekt világosan igazolja a két kormány sikeres együttműködését, s azt mutatja az Uniónak, képesek vagyunk együtt dolgozni" - kezdte a beszédét a román miniszterelnök.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


15:32 "A pénzügyi válság előtt ez a térség, ez a régió volt a legversenyképesebb, legjobban növekedő térség. Az Uniónak érdeke, hogy ez újra így legyen" - jegyezte meg Orbán, aki azt is elmondta, az is világos, bőven van még teendő e tekintetben. "Magyarország minden olyan megoldásban érdekelt, amely különböző energiaszállítási utak megvalósításáról szól. Minden tűzben tartunk legalább egy vasat, és ez így van jól" - mondta a miniszterelnök.

15:30 - Kevesebb, és meggyőzőbb szimbólum lehet a jövőbeni közös együttműködéseknek, mint egy ilyen gázvezeték. Ez ugyanis acélba, betonba öntött valóság, nem homályos ígéretek, szavak - húzta alá a magyar miniszterelnök.

15:26 Hernádi után Orbán Viktor lép a pulpitusra, aki bevallja, sosem csinált még ilyet: "gázvezetéket még nem adtam át" - mondta Orbán,aki angolul is köszöntötte Emil Bocot és Günther Öttingert.

15:24 - A gáznak gázzal kell versenyeznie, ekkor jár majd jól a fogyasztó. Azon dolgozunk, hogy ez legyen a térségben az általános. Ezért tartjuk fontosnak, hogy újabb államok közötti vezetékek épüljenek - tette hozzá Hernádi Zsolt.

15:20 - Tizenöt év kellett ahhoz, hogy egy ilyen vezeték megépülhessen, s most Hernádi bízik abban, hogy a következő hasonló vezeték átadására, üzembe helyezésére ne kelljen újabb tizenöt évet várni - mondta a MOL-elnök. Szerinte ez volt az első lépés a regionális piacok kialakításához.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


15:18 Megérkezett a két miniszterelnök. Orbán Viktort mások mellett elkísérte szóvivője, Szijjártó Péter is, s itt van a térség fideszes országgyűlési képviselője, Mágori Józsefné. Hernádi Zsolt, a MOL elnöke köszönti a vendégeket.

15:15 A vezeték építése 33,3 millió euróba ekorült az FGSZ-nek, ebből az Európai Unió Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Programja (EERP) 17 millió eurót állt.

15:03 Az összekötő vezeték az első kézzel fogható lépés egy valódi, regionális infrastruktúra platform megteremtésére - áll a kiadott sajtóanyagban. Ez azt jelenti: a régió gázpiacainak egymástól való elzártsága megszűnt. A korábbi nemzeti gázpiacok helyzete, szerepe megváltozik. A magyar-román vezetékhez hasonló lépésre készül hazánk Horvátországgal közösen: egy ottani gázvezeték építése is folyamatban van már, sőt elkészült egy-egy megvalósíthatósági tanulmány a magyar-szlovák (itt Vecsés és Velky Kris között lenne egy 100 kilométeres vezeték) és a magyar-szlovén összeköttetésről is.

14:56 A hazai szakasz kivitelezési munkái 2009 májusában kezdődtek meg. December végére elkészült az Algyő-Csanádpalota vezetékszakasz, valamint legyártották a mintegy 150 méteres határkeresztező szakasz csőelemeit is. Gyakorlatilag a vezetékből ez a darab van a föld felett. Az ünnepség részeként az ezen található vaskerék megtekerésével állítja üzembe a vezetéket a két miniszterelnök. A keresztezéshez szükséges kormányközi megállapodást 2010. május 12-én írták alá, így júliusban ennek a szakasznak az építése is befejeződhetett. A sikeres műszaki átadást és átvételt követően július 29-én megkezdődött az egész rendszer próbaüzeme.

Üzembe állt a magyar-román gázvezeték Csanádpalotán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


14:48 A két miniszterelnök még útban van Csanádpalotára. Addig érdekességképpen néhány alapadat a gázvezetékről. A románniai hossza 61 kilométer, a hazai 47. Az FGSZ román partnere a vállalkozásban a transgaz. A vezeték teljesítménye 1,75 milliárd köbméter éves szinten, napi csúcskapacitása 4,8 millió köbméter.

14:37 Kezdésként Zsuga János vezérigazgató, a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) igazgatóságának elnöke bemutatta a csanádpalotai üzemet. Elmondta, a telep teljesen automata, emberi beavatkozás nélkül működik, és megfelelő a legszigorúbb ágazati biztonsági előírásoknak.

Korábban írtuk:

Ünnepélyes keretek között az Arad–Szeged összekötő földgázvezeték Csanádpalotán.

A rendezvényen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Emil Boc, Románia miniszterelnöke és Günther Öttinger, az EU energiaügyi biztosa hivatalosan felavatja a Kelet-Közép-Európa történetében mérföldkőnek számító beruházást.

A projekt kivitelezői a magyarországi és romániai földgázszállító vállalatok, az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Transgaz S.A., az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program (EEPR) társfinanszírozásában.

Mint korábban megírtuk, a vezeték megépítéséről már több mint 10 éve tárgyaltak a felek. A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz végül 2008 nyarán kötött megállapodást a két ország nagynyomású földgázszállító rendszereinek összekapcsolásáról.

A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad Horiétól Csanádpalotáig, és ezen a két állomáson kapcsolódik az országos rendszerekre. Kapacitása 4,4 milliárd köbméter évente. A vezeték egyébként már július óta üzemképes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!