Makó és környéke

2013.01.04. 20:11

Sütnek-főznek, kézimunkáznak a gerizdesi nyugdíjasklubban

Makó - Egy konyhában alakult meg, s talán ezért is a sütés-főzés a fő program mindmáig a gerizdesi nyugdíjas klubban Makón. Finomságaikból jó szívvel kínálták a tavalyi Hagymafesztivál vendégeit is.

Szabó Imre

– Tényleg egy konyhában beszélgetve alakult meg a klub, méghozzá 5 éve – meséli vezetője, [namelink name="Ferenczi Józsefné"]. Az elhatározást persze csak néhányan tették – most 35-en vannak. Összejöveteleiket így, miután már el sem férnének, természetesen nem egy konyhában, hanem a Megyeház utcai, belvárosi civil klubban tartják minden második pénteken.
Mivel a makói nőegylet tagjaitól a kertbarátokig sokan mások ugyanitt találkoznak rendszeresen, mindig van kivel, miről beszélgetni. Meg táncolni, mert élő zenés mulatságokat is rendeznek nemegyszer, s mint mondják, még a botot is eldobják, ha ropni lehet egy kicsit. S persze, amint azt más nyugdíjasklubok ugyancsak teszik, megülik az ünnepeket, és kirándulnak – látták többek között Erdélyt és a Parlamentet is.

A klub tagjai nemcsak maguknak főznek – fesztiválokon, versenyeken is részt vesznek. Fotó: DM/DV

A klub tagjai nemcsak maguknak főznek – fesztiválokon, versenyeken is részt vesznek. Fotó: DM/DV

Néhány szám Gerizdesről

A gerizdesi nyugdíjasklubnak a városban és környékén 14 társklubja van; ha vendégül látnak egy-egy csapatot, akár százan is összejönnek egy alkalomra. Mint mondják, tagjaik között a 44-től 88 évesig sokféle korosztály megtalálható; közülük 11-en még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt, dolgoznak.

A gerizdesi nyugdíjasklub védjegye – ki tudja, talán épp a konyhai alapítás miatt – a sütés-főzés. Finomságaikat, sokan emlékezhetnek rá, jó szívvel, fehér pólóban kínálták a Hagymafesztiválon. Eredeti makói recept alapján készült, a helyi ízvilágot őrző hagymás kiflijeik hamar elfogytak, és akkora sikert arattak velük, hogy fesztiváldíjat kaptak – de szintén rendszeres résztvevői a Nagyanyáink süteménye című, szépkorúaknak kiírt gasztronómiai versenynek, amelyről egy elnyert váza is tanúskodik. A másik ötlet, amellyel megpezsdítették a várost, a falvédők hímzése, gyűjtése volt. Mostanra az összes nyugdíjasklub elküldi munkáit a Hagymaházba a tavaszi kézimunka-kiállításra, amely évről évre egyre sikeresebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!