Makó és környéke

2013.02.25. 22:44

Tönkretették az utat, de hamarosan javítják

Magyarcsanád-Bökény - Sártengerré változtattak egy útszakaszt a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága által megbízott vállalkozók munkagépei – panaszolta egy olvasónk. Az igazgatóság ígéri: rövidesen helyreállítják az utat, sőt újat is építenek.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 – Sártengerré változott előttünk az út, amelyet annak idején saját pénzből, illetve önkormányzati segítséggel építettünk – panaszolta lapunknak a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben élő [namelink name="Bogdán Zoltán"]. Elmondta: a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága által megbízott vállalkozók munkagépekkel, teherautókkal ráhajtottak az amúgy is felázott útra, és tönkretették. A falu központjától 4 kilométerre lévő külterületen mindössze egy, a töltéssel párhuzamosan futó utca és kéttucatnyi ház van, ezek közül sem mindegyikben laknak állandóan, de útra a kevés embernek is szüksége van. Bökényről ki lehet hajtani a bekötőúton, de az a néhány porta, amely Bogdánék háza felől van, most nehezen közelíthető meg.

A sár miatt több portát nehéz megközelíteni a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben. A szerző felvétele

A sár miatt több portát nehéz megközelíteni a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben. A szerző felvétele
Ezt az igazgatóság őrszolgálat-vezetője, [namelink name="Parczen Balázs"] sem vitatta. Elmondta, rengeteget költenek a nemzeti park területén lévő utak karbantartására. A Maros-vidék több helyének sajátossága, hogy noha védett területről van szó, itt hagyományos erdőgazdálkodás, kiskertművelés is folyik, és vannak, akik itt is laknak. Az itteni utak rendben tartása régebben az érintett téeszek feladata volt, most leginkább az önkormányzatoké volna – ha lenne rá pénzük. Arra senki sem számított, hogy nagy esőzések lesznek, így aztán amikor a munkagépeknek menniük kellett, egy rövid szakaszon valóban sárossá tették a gyenge alappal rendelkező bökényi utat – mondta az őrszolgálat-vezető.

A helyszínen összehoztuk panaszos olvasónkat Parczen Balázzsal és munkatársaival. Az igazgatóság képviselői ígéretet tettek arra, hogy amint az időjárás lehetővé teszi – várhatóan egy-két héten belül –, közmunkások közreműködésével újra sármentessé teszik az útszakaszt. Ennél is jobb hír azonban, hogy tavasszal elkészül egy új bekötőút, ami Magyarcsanád felől rövidebb úton, Bökényt nem érintve visz a megművelt kiskertek és az erdő felé, így a bökényieknek a továbbiakban nem kell tartaniuk nagy forgalomtól. Ez egy úgynevezett stabilizált, betonzúzalékkal borított földút lesz; az építés előkészítésére már eddig is ráköltöttek 7 millió forintot. Kombájn és munkagép is elfér rajta, a karbantartásáról is gondoskodni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!