Makó és környéke

2013.07.12. 21:46

Rabszolgasorban tartotta munkásait?

Csanádpalota - Az egyik munkás szerint rettenetes körülmények között, rabszolgaként dolgoztat embereket a tanyáján egy csanádpalotai gazdálkodó – feljelentése nyomán a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a férfit kényszermunka gyanúja miatt őrizetbe vette. Lánya azt mondja, bosszúból, igaztalan vádakkal rágalmazták meg az édesapját. <br>

Szabó Imre

– Velem jól bánnak, engem senki sem bántott. Nagylakról jöttem, valamikor a kendergyárban melóztam. Két éve vagyok itt, dolgozom a ház körül és a tanyán. Télen fűtenek rám, rendesen kapok enni, még pénzt is kapok, csokit meg nápolyit is szoktam venni – mondta lapunknak a szerdán őrizetbe vett palotai gazdálkodó egyik embere, [namelink name="Mihaleczki Pál"]. Pénteken épp a ház teraszán találtunk – sajtos tésztát ebédelt.

A gazdát az egyik munkása jelentette fel. Mint a rendőrségi közlemény fogalmaz, a gyanú szerint a csanádpalotai vállalkozó tisztességes jövedelmet és megfelelő szállást ígérve csalt tanyájára megélhetési gondokkal küzdő embereket.

Embertelen körülmények között tartotta kényszermunkásait. Rendőrségi fotó / 2013.07.12 (galéria)


Ígéretét nem tartotta meg, a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkásokat megállás nélkül dolgoztatta – ellenszolgáltatás gyanánt csak rossz minőségű, romlott ételt, penészes kenyeret és emberhez nem méltó szálláskörülményeket kaptak. A gyanúsított rabszolgának nevezte alkalmazottait, veréssel és megöléssel fenyegette őket, ha nem azt tették, amit mondott nekik. Volt olyan, aki megszökött, őt erőszakkal vitte vissza a tanyára.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Apámat, aki egy idős, szívbeteg ember, igaztalanul, talán sértettségből vagy bosszúból vádolták meg – mondta a gazda lánya, Kovács Rita a tanya bejáratánál. Nem engedett be bennünket, azt mondta, épp a tisztiorvosi szolgálat tart ott ellenőrzést. A bejárat előtt rendőrautó állt. A gyanúsított lánya hangsúlyozta: édesapjának hét alkalmazottja van, mindannyian be vannak jelentve – aki a rendőrséghez fordult, az is, tavaly november óta. Ahogy a többiek, úgy ő is jöhetett-mehetett, nincs bezárva senki – az interjú közben is elment mellettünk egyikük, egy traktort vezetve. Az ebédet hozatják nekik, de van lehetőség főzni is. Azt pedig hónapról hónapra, évről évre aláírt bérpapírok igazolják, hogy fizetést kaptak. A hét alkalmazott közül egyébként a feljelentőt leszámítva mindenki visszatért hozzájuk, most is ott dolgoznak.

A helyi emberekkel beszélve úgy tűnt, mindenki a megvádolt család pártján áll. Egy asszony a főtéren azt mondta, megdöbbent, hogy elvitték a férfit a rendőrök, mert dolgos, tisztességes ember, ahogy a három gyereke is. Ő úgy tudja, akik ott dolgoznak, főként a jószágok gondozásával foglalkoznak, és most jobb körülmények között élnek, mint ahonnan érkeztek. Egy idősebb férfi, aki szerint a gazda „a maga módján jó ember", hozzátette: a munkások többségükben züllöttek voltak, és érthető, hogy keményen kell fogni őket, fegyelemre van szükségük.

A tanya kívülről nem tűnt kevésbé rendezettnek, mint bármelyik másik – magas kerítése sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!