Makó és környéke

2013.09.11. 21:53

Csapatzászló és őrsi napló a múzeumban

Makó - A lapunkban is közzétett felhívás hatására egyre több relikvia gyűlik össze az egykori kisdobos- és úttörőmozgalomról a makói múzeumban. Ha elég sok tárgy érkezik be, kiállítás is lehet az anyagból.

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Pontosan egy hete tettük közzé a makói József Attila Múzeum felhívását: aki rendelkezik tárgyi emlékekkel, fotókkal a kisdobosok, úttörők idejéből, vigye be hozzájuk. A relikviák azóta szépen gyűlnek. [namelink name="Forgó Géza"] muzeológus elmondta, a felhíváshoz az ötletet az adta, hogy egy helyi pedagógus nemrégiben több tucat ehhez a korhoz köthető tárgyi emlékkel jelentkezett náluk. Az egykori Kun Béla és Bartók Béla iskolából korábban is kapott hasonlókat a múzeum, most elkezdték ezeket felleltározni, és eszükbe jutott: jó lenne megmenteni a még meglévő többit is.

A múzeum jelenleg közel száz relikviával rendelkezik, köztük 43 úttörő csapatzászlóval, több őrsi naplóval, jelvényekkel, egyenruhákkal, de birtokukban van például az egykori dáli iskola úttörőcsapatának 1949-es indulási engedélye is. Többen jelezték, ígérték: hoznak még hasonlókat.

Több őrsi naplót őriz a makói múzeum – ezek egyikét mutatja Forgó Géza. Fotó: Szabó Imre

Több őrsi naplót őriz a makói múzeum – ezek egyikét mutatja Forgó Géza.
Fotó: Szabó Imre

A kisdobos- és úttörőrelikviákból, ha elegendő gyűlik össze belőlük, nemcsak raktári kollekció, de kiállítás is lehet. Forgó Géza, aki koránál fogva maga is volt úttörő – a Zrínyi Ilona úttörőcsapatban –, azt mondja: függetlenül attól, hogy valaki jó vagy rossz érzésekkel gondol vissza rá, az úttörőmozgalom is a múltunk része, nekünk pedig az a dolgunk, hogy megőrizzük a dokumentumait az utókornak. Hozzáteszi: tapasztalatai szerint a legtöbben kidobták a hasonló holmikat, ami különösen szomorú: az iskolák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!