Makó és környéke

2013.09.13. 15:41

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon

Egy a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított békászó sast (Aquila pomarina) engedtek szabadon Magyarcsanád közelében pénteken.

Delmagyar.hu

[namelink name="Veprik Róbert"] igazgató közlése szerint a fiatal madarat a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre találta meg a Csongrád megyei község közelében, a Maros árterében szeptember első napjaiban. A telelőhelyére tartó sast feltehetően vírusfertőzés támadta meg. A mentőközpontban a madár kezdetben csak pihenéssel és a táplálkozással töltötte az időt, de az elmúlt napokban már látszott rajta, szeretne visszatérni a szabadba, folyamatosan az eget kémlelte. A békászó sas fokozottan védett ragadozó madár, eszmei értéke egymillió forint.

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A hazai állomány nagyságát mindössze 40-45 költő párra becsülik a szakemberek. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, a telet Dél-Afrikában tölti. Az igazgató közölte: a fiatal állat a szakszerű gondozásnak köszönhetően megerősödött, így folytatni tudja vonulását a Boszporuszon keresztül Afrika irányába. Az egyik legkisebb, 60-65 centiméteres testhosszú sasfaj gyakran a vizek közelében él, a zavartalan erdős területeket kedveli, ahol a közelben nyíltabb vadászterületeket talál. Kisebb gerinceseket, főleg tavasszal sok békát fog, s előfordul, hogy - ugyan csak rövid távon - a talajon futva üldözi zsákmányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!