Makó és környéke

2013.12.29. 23:43

158 önkéntest tudtak mozgósítani

Makó - 158 embert tudott közvetíteni a városi Önkéntes Pont a makói, Makó környéki civilszervezetekhez, intézményekhez az idei évben. Összesen 6800 órát dolgoztak térítésmentesen.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

– Nyugdíjas pedagógusként korábban is oktattam a hátrányos helyzetű gyerekeket felkaroló Tudorka tanodában – az utóbbi időben már önkéntesként. Matematikát és kémiát tanítottam olyan diákoknak, akik egyedül nehezen boldogultak, a szüleiknek viszont nem volt pénzük arra, hogy korrepetáló tanárt fogadjanak. Számomra nagy sikert jelentett, hogy ezek a gyerekek a délutáni különóráknak köszönhetően be tudtak kapcsolódni az órai munkába, a házi feladatuk mindig kész volt, tanulmányi eredményük javult. Örömmel töltött el az is, hogy a gyerekek bizalmukba fogadtak, és ahogy telt az idő, már nem csak a tananyagról lehetett velük beszélgetni – mondta lapunknak az egykori Deák-iskola volt igazgatója, [namelink name="Halász Ferencné"] (képünkön). Ő az egyike azoknak, akik a makói Önkéntes Pont szervezésében, egy pályázati támogatásból finanszírozott programban térítésmentesen dolgoztak a városban és környékén – kéttucatnyi általános iskolást segített hetente kétszer a tanulásban.

Képünkön Halász Ferencné, a Deák-iskola volt igazgatója. Fotó: DM/DV
Képünkön Halász Ferencné, a Deák-iskola volt igazgatója. Fotó: DM/DV

Kiemelkedő munkájáért a hétvégén ő is elismerésben részesült a civilszervezet évzáró rendezvényén.

A makói Önkéntes Pont 4 esztendeje alakult azzal a céllal, hogy hidat teremtsen a térítés nélkül néhány órás munkát vállalók, illetve azok az intézmények, közhasznú szervezetek között, amelyek szívesen fogadnák őket. Mint annak idején megírtuk, eleinte kevés sikerrel. Ennek oka egyrészt az idegenkedés, másrészt az volt, hogy bár ezért a munkáért fizetni nem kell, nagyjából ugyanannyi adminisztrációval jár, mint a munkavállalók foglalkoztatása. A fordulópontot egy tavaly év végén elnyert 19,5 milliós pályázati támogatás jelentette. Ebből a pénzből oldották meg az önkéntesek és a fogadó szervezetek felkészítését, valamint fedezték az adminisztrációs költségeket. [namelink name="Baloghné Vass Katalin"] projektmenedzser lapunknak elmondta: 158 önkéntest tudtak mozgósítani, akik összesen 6800 órányi munkát végeztek – voltak, akik csak alkalmilag vállaltak ilyet, de olyanok is, akik hosszú távra. Többek között a városi könyvtár, a múzeum, a Pápay Endre nevét viselő iskola, az Egyesített Népjóléti Intézmény és a kórház is fogadott jelentkezőket. A szervezők azt remélik: ezt követően az intézmények már maguk is keresni fogják a jó szándékú, szabadidővel rendelkező embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!