Makó és környéke

2014.02.09. 22:26

Mégsem lesz záportározó

Makó - Kénytelen visszaadni a záportározó építésére pályázaton elnyert 167 millió forintot a makói önkormányzat, mert nem sikerül megvalósítani a tervet.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Négy évvel ezelőtt számoltunk be először arról az elképzelésről, hogy a makói önkormányzat úgynevezett záportározót, azaz mesterséges tavat szeretne építeni, ami szükség esetén fogadni tudná a városra hirtelen, nagy mennyiségben zúduló csapadékot. Az ötlet mögött keserű tapasztalatok álltak: előfordult, hogy a csatornahálózat nem bírt az esővel, visszaduzzasztás alakult ki, és víz alá kerültek a Nagyér-csatorna vízgyűjtőjéhez tartozó, alacsonyabban fekvő területek. Az eredetileg 370 milliósra tervezett, később megkurtított költségvetésű beruházáshoz a város 167 milliós támogatást nyert – a tó 2,23 hektáros lett volna.

Menet közben azonban kiderült, hogy a három tervezett helyszín közül egyik sem megfelelő. A Nagyér-csatorna mellett lévő egyik helyszín régészeti terület, és a kötelező feltárás költsége több mint 100 millióval megemelte volna a költségeket. Többletköltséget igényelt volna egy másik, ugyancsak a csatorna közelében lévő terület is a felszíni adottságok miatt. A harmadik, Jángori-csatornánál található hely már minden szempontból alkalmas lett volna – itt viszont nem tudtak megegyezni a föld egyik tulajdonosával. Kisajátításra lett volna szükség, ez az eljárás azonban hosszadalmas, emiatt úgy elhúzódott volna a projekt, hogy nem tudták volna időben megszerezni a szükséges jogerős vízjogi létesítési engedélyt. Ennek hiányában a kivitelezés sem indulhatott volna idén június 28-ig, így az önkormányzat a támogatási szerződésben előírt kifizetési kérelmet sem tudja a megszabott határidőig benyújtani.

A napokban megtartott ülésen a képviselő-testület nem tehetett mást, egyelőre lemondott az ötletről s az elnyert támogatásról. Bízni abban lehet, hogy a következő, 2014–20-as fejlesztési ciklusban is lesz majd hasonló pályázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!