Makó és környéke

2014.10.08. 22:12

Kiss Attila: Elég a megosztottságból!

Makó - Sorozatot indítottunk az önkormányzati választásra készülve: október 12-éig a tízezer lakosnál népesebb Csongrád megyei városok polgármesterjelöltjeivel készítünk interjút. Most a makói Kiss Attilát (Jobbik) kérdeztük terveiről.

Munkatársunktól

– Az, hogy most polgármesterjelöltként indulok, a Jobbik helyi szervezete 2011 óta tartó építkezésének az eredménye. Sokat dolgoztunk ezen barátommal, [namelink name="Zeitler Ádám"] kampányfőnökkel, és elmondhatom, a tavaszi választáson országosan egyedülálló sikert értünk el. Egyértelmű volt, hogy ezt ősszel is megpróbáljuk – mondja ambícióiról [namelink name="Kiss Attila"], a Jobbik makói polgármesterjelöltje. Hozzáteszi: egyedülálló az országban az is, hogy itt a Jobbik előállt egy kifejezetten Makó számára írt fejlesztési programmal. Mint mondja, a Návay Lajos Terv pártérdekektől függetlenül megfogalmazott lokálpatrióta program. Ezért is az a kampányuk jelszava, hogy „Csak a piros-kék!", utalva a város lobogójának színeire.

– Az elmúlt negyedszázad alatt 20 százalékkal csökkent Makó lakossága, ráadásul az itt élők harmada a nyugdíjas korosztályhoz tartozik – hangsúlyozza, mire fókuszálna csapatával együtt. – Azt gondolom, az időseknek, akik minden tiszteletet megérdemelnek, nem a térfigyelő kamerák adnak valódi biztonságérzetet, hanem az, ha a gyerekük, az unokájuk itthon van. A fiatalok megtartásához nem elég egy-egy ipari üzem betelepülése. Jó, ha itt van egy gyár, ahol dolgozik 300 ember, de jobb lenne 10 erős, tősgyökeres, egyenként 30-30 embert foglalkoztató makói vállalkozás. Erős helyi vállalkozói rétegre és értelmiségi bázisra van szükség: támogatni kell a helyi kereskedőket, vállalkozásokat, megrendeléseket kell adni nekik. Így elindulhat egy megalapozott gyarapodás, lesznek új munkahelyek. Az elmúlt időszakban ennek az ellenkezőjét láttuk – állapítja meg.

Kiss Attila: Erős helyi vállalkozói rétegre és értelmiségi bázisra van szükség. Fotó: Frank Yvette

Kiss Attila: Erős helyi vállalkozói rétegre és értelmiségi bázisra van szükség. Fotó: Frank Yvette
– A turizmus fejlesztését mi is támogatjuk, ezt bővíteni kell hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal. Az önkormányzat üres ingatlanjait felajánlhatná például ilyen közös vállalkozások alapítására. De szükség van a városban hagyományos gazdálkodási formák segítésére is: újra szeretnénk indítani a zöldségkutatást Makón, ami nélkül nincs jövője a makói vöröshagymának, de más növényekkel, például a hosszúgyökérrel, dinnyével és egyebekkel is foglalkozni kellene. Struktúraváltásra van szükség, vissza kell hozni a kézimunka-igényes kultúrákat, és feldolgozóipart is kell indítani a most csak raktárként hasznosított épületek felhasználásával.

– Az, ahogyan a március 15-ét vagy az augusztus 20-át ünnepeljük Makón – külön a Fidesz, és külön a baloldali önkormányzat –, mindent elmond a város megosztottságáról. Addig, amíg a Fidesz vagy az MSZP polgármestere vezeti a várost, ez a helyzet nem fog megváltozni. Ez a megosztottság a város egyik legkomolyabb problémája, emiatt járunk egy helyben. Úgy gondolom, egyre többen gondolják azt, hogy ez így nincs rendben, ezt fel kell számolni, és a Jobbik erre kínál alternatívát. Az elképzelésünk egy menedzserszellemű városvezetés, és mindenkinek meglesz a lehetősége, hogy az egyes szakterületekhez csatlakozzon a lehető legjobbat hozva – mondja Kiss Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!