Makó és környéke

2015.01.20. 16:07

Nem cigányozott: felmentették a volt magyarcsanádi polgármestert

Makó - Felmentette a rágalmazás vádja alól tegnap a Makói Járásbíróság Guba Istvánt, Magyarcsanád volt első emberét. Sztancs István, a helyi roma néptáncegyüttes vezetője indított ellene eljárást, mert állítása szerint még polgármesterként rá és a cigányságra nézve sértő kifejezéseket használt.

Munkatársunktól

Büdös cigány – ezt és hasonló sértő kifejezésekkel szidalmazta még polgármesterként a magyarcsanádi [namelink name="Guba István "]Sztancs Istvánt, legalábbis az utóbbi elmondása szerint, s emiatt citálta őt bíróság elé rágalmazásért. Emlékezetes: a történtek miatt a múlt év elején a rokkantnyugdíjas Sztancs tüntetést is szervezett a magyarcsanádi községháza elé, ahol 30-40 roma követelte Guba lemondását. Mint korábban megírtuk, kettejük között két évtizednyi barátság után azért alakult ki szóváltás a községházán, mert Sztancs István egy lakossági fórumon szóvá tette, az önkormányzat nem támogatja az általa vezetett hagyományőrző tánccsoportot. Erre a falu első embere azt mondta, vigye be a hivatalba a próbahelyiség kulcsát, amit a falu jóvoltából ingyen használhatnak. A vita ekkor mérgesedett el köztük – Guba István azt azonban határozottan tagadta, hogy bármi sértőt mondott volna rá, sőt azt állította, éppen Sztancs nevezte őt rasszistának, cigányellenesnek.

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre
A bíróság a korábbi, eredménytelen békéltetés után tegnap azt próbálta tisztázni, valójában mi hangzott el, [namelink name="Égető Sándor"] bíró dolgát azonban nem könnyítették meg a beidézett tanúk. [namelink name="Árgyelán Györgyné"] pénzügyi főelőadó, aki a vita idején a hivatalban dolgozott, [namelink name="Vig Tamás"] közmunkás, aki az ottani ebédlőben étkezett és a szóváltásra a bejárathoz ment, illetve az arra kerékpározó [namelink name="Gán István Péterné"] egyaránt azt vallották, nem hallották, az emelt hangú vitában milyen kifejezések hangzottak el. A két fél szembesítése is eredménytelen volt, így a bíróság, miután nem sikerült kétséget kizáróan tisztázni, használt-e sértő kifejezéseket a volt polgármestert, bizonyítottság híján felmentette őt, a magánvádlót pedig 865 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítéletet mindketten elfogadták. Hogy ezt személyes békekötés is követi-e, nem tudni, annyit azonban láttunk, hogy a bíróság előtt Guba István cigarettával és tűzzel kínálta volt vádlóját, amit ő elfogadott, majd kézfogást követően távoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!