Makó és környéke

2015.04.21. 22:58

Szégyenlistát ígér a makói butik

Makó - Nyilvános szégyenlistával fenyegeti tartozó vevőit az a makói divatüzlet, ahová három hónapja az egyik hátralékos vásárló megduplázva vitte be a ki nem fizetett összeget. A listát még nem tették közzé, de egyelőre a nyomásgyakorlás hatástalan.

Munkatársunktól

Egy makói, belvárosi butikról nemrégiben megírtuk: tulajdonosa négy év után ugyan, de visszakapta, ráadásul duplán azt az 500 forintot, amivel egy ruhavásárlás után maradt adósa egy helybeli fiatalember. A nem mindennapi történetről a legnagyobb közösségi oldalon, a Szegedi utcai sárga üzletházban működő üzlet oldalán szereztünk tudomást – ahhoz, hogy az ő vagy az üzlete nevét leírjuk, nem járult hozzá. Akkor azt írta az esetről, már nem számított rá, hogy valaha is viszontlátja a pénzt vagy a vásárlót.

„Pozitív élmény, pozitív csalódás" – zárult a bejegyzés. Az eset azonban, úgy tűnik, más adósok lelkiismeretét nem ébresztette fel, a hétvégén ugyanis a divatüzlet ismerősei azt olvashatták a Facebookon: a tulajdonos hamarosan „nyilvános szégyentáblára" fogja kiírni a közösségi oldalon, majd az üzletben is azokat, akik huzamosabb ideje nem rendezték tartozásukat. „Lehet mérlegelni, mennyit ér a becsület!" – így az újabb bejegyzés.

Tegnap felkerestük az üzletet. A szégyentáblát nem láttuk, s úgy hallottuk, nem is lesz, de a közösségi oldalon valóban közzéteszik majd, ki maradt adós. Az üzlet vezetője azt mondta, egyszerűen elfogyott a türelme. Különösen attól sokallt be, hogy az adósok közül néhányan direkt kerülik, pedig gyakran megfordulnak az utcában. Volt, akinek az utcán szólt, de csak ígéretet kapott, pénzt nem, és az is előfordult, hogy valaki egyszerűen letagadta, hogy hitelbe vásárolt volna.

Ami egyébként gyenge kibúvó, mert mindenki az adataival és az aláírásával ismerte el annak idején, hogy részben vagy egészben nem fizetett a vásárlás után. Mintegy tucatnyi hátralékosról van szó. A legrégebbi tartozás még 2009-ből maradt; a legkisebb összeg pár száz forint, a legnagyobb 67 ezer 500 forintos. Az adósságok összértéke megközelíti a negyedmillió forintot.

A boltvezető azt mondta, tisztában van vele, hogy a szégyenlista kilátásba helyezése sokakban ellenérzést szül, de tehetetlennek érzi magát. A felhívás közzététele óta egyébként még senki nem rendezte tartozását, csak egyvalaki tett rá ígéretet. Az üzletben hitelre vásárolni már hosszabb ideje nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!