Makó és környéke

2015.05.01. 22:50

A kéregetők olykor rámenősek

Makó - Bár csak néhány koldus van Makón, vannak köztük tolakodóan fellépők is, ami sokakat zavar – mostanában főleg a nagyáruházak környékén bukkannak fel. Ez szabálysértés, és a rendőrség intézkedik az ilyen ügyekben.

Munkatársunktól

– Egy húsz év körüli, hosszú, fekete hajú nő lépett oda hozzám, amikor kiléptem az egyik belvárosi üzletből, és pénzt kért, méghozzá igen rámenősen. Két kisgyermek volt vele, az egyiket a karjában tartotta, a másik, nagyjából óvodáskorú mellette lófrált. Kellemetlen helyzet volt, mert hiába mondtam, hogy nem adok, csak erősködött, és azt hajtogatta, nem tud enni adni a kicsiknek. Végül azzal hagytam ott, hogy azt mondtam neki, aki nem tudja miből felnevelni, az ne vállaljon gyerekeket – mesélte paprikás hangulatban egy nyugdíjas asszony. Mint mondta, nem ez volt az első alkalom, különösen az háborította fel, hogy a nő gyerekeket is felhasznált a kéregetéshez.

Ilyen és ehhez hasonló története szinte mindenkinek van Makón. A zaklatással felérő kéregetés helyszíne korábban a nagyposta és környéke volt, mostanában inkább a nagyáruházak környékén jellemző. Ezen kívül a buszpályaudvar, illetve a forgalmasabb sörözők környéke érintett a leggyakrabban – ezt a tapasztalatot lehet leszűrni, ha az ember a témába vágó bejegyzéseket olvassa a legnépszerűbb közösségi oldal Makón élek nevű csoportjában. Aki találkozott a jelenséggel, olykor sajnálja a kunyerálókat, agresszív magatartásuk miatt azonban általában ők is fellépést sürgetnek ellenük.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya lapunkat úgy tájékoztatta, a vonatkozó jogszabály szerint aki közterületen vagy nyilvános helyen oly módon koldul, hogy a járókelőket pénz átadása céljából leszólítja, szabálysértést követ el. Az is, aki házról házra, lakásról lakásra járva kéreget, és az is, aki gyermek társaságában koldul. Ez utóbbi esetben az érintett gyermek és az elkövető adatairól a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyermekjóléti szolgálatot is értesítik. Makón csak néhányan koldulnak közterületen. A rendőrök velük szemben rendszeresen intézkednek, feljelentik őket az illetékes hatóságnál.

(Leadképünk illusztráció - szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!