Makó és környéke

2015.06.03. 20:29

Megbukott a kispiac ötlete

Finoman szólva nem aratott átütő sikert a termelői kispiac ötlete Kiszomboron: alig néhány árus jelent meg.

Szabó Imre

A bolhapiaccal egybekötött vásárt a múlt hónap utolsó napján rendezték meg azon a helyen, ahová az ötletgazda Kövesdi Sándor gondolta, azaz a Nagyszentmiklósi és az Ökrös utca sarkán, egy üresen álló telken. Az elképzelésről többször írtunk lapunkban. A falu vezetése a megvalósítás előtt a gyakorlatban is látni akarta, tényleg kell-e az embereknek a kispiac.

Múlt vasárnap úgy tűnt, nem igazán, hiszen mint hallottuk, mindössze 4-5 ember hozta el portékáit, ráadásul inkább a bolhapiac kategóriájába tartozó holmikat. Paradicsompalántát például maga Kövesdi Sándor is szívesen vett volna, de nem talált. Az árusok asztalainál a vevők sem tolongtak, így a vásár hamar véget ért. Kövesdi szerint a bukás azzal magyarázható, hogy a faluban most mindenki a zöldhagymával foglalkozik, a hónap végén az embereknek már nem volt pénzük vásárolni, gyermeknap is volt, illetve Makón is vasárnap van piac.

A polgármester, Szegvári Ernőné hasonlóképp vélekedett, és azt mondta, a falu tesz még kísérletet az igény felmérésére. Ugyanakkor a próbapiac továbbra is kizárólag termelői jellegű lesz, ahhoz ugyanis sokféle hatósági feltételnek kellene megfelelni, hogy hivatásos kereskedők is árusíthassák portékáikat. Ami biztos: még ha a csúfos főpróba után végül be is válik az ötlet, nem lesz egyszerű a megvalósítás – pályázatot ugyanis a végleges, mindennel felszerelt piac kialakítására az önkormányzat nem nyújthat be, ezt csak civilszervezetek, egyesületek tehetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!