Makó és környéke

2015.11.04. 20:53

Kukoricából már nem lehet megélni

Romániában többen tartanak jószágot, mint nálunk. Ezt tapasztalja a kiszombori egyéni vállalkozó, aki kukoricájából takarmányt készít, és a szomszédban is árulja. Csak termelni és a föld végéről eladni a termést egyre kevésbé éri meg.

Bakos András

Egy hónapja épp elkezdték betakarítani a kukoricát, elvileg több lett belőle a piacon. Mégsem csökkent, hanem nőtt az ára. Az október eleji, 41 ezer 219 forintos tonnánkénti átlagár 2 százalékkal volt több a szeptemberi szintnél. Miért? A magro.hu című piacelemző honlap közleménye szerint a drágulásnak „igazi fundamentális oka nem volt, csupán az esős időjárás okozta betakarítási nehézségeket reagálta túl a piac". A magro.hu azt jósolja, hogy a drágulás nem lesz tartós, mert „jelenleg nincs olyan tényező, ami ezt érdemben támogatná".

Szitokszó a szövetkezés
Laikus számára nehéz követni, mi minden befolyásolja egy termény árát, és közvetve annak a megélhetését, aki termeli. Nagy György József makói gazdálkodó azt mondja, összetett, de azért átlátható folyamatok hatnak. Akik a rendszerváltás után kezdtek gazdálkodni, és még talpon vannak, azóta kitalálták, mit is akarnak. Vannak még páran, akik a betakarítás után a föld végétől adják el a kukoricát, olyan áron, amilyet akkor kapnak érte. Ám akik nagyobb biztonságra vágytak, tárolót építettek, vagy valakinél tárolják a termést.

Az árat befolyásoló tényező a szárítás költsége is, jobb termést nem lehet e nélkül rendesen tárolni. Egy szárító megépítése 100 milliós beruházás. – Optimális esetben úgy működne, ha a szárítók versenyeznének a munkáért. Mégis inkább ők vannak előnyösebb helyzetben a gazdákhoz képest. Más lenne a helyzet, ha összefognának a termelők, de a szövetkezés az utóbbi huszonöt évben szitokszó volt. Talán nem mindig lesz így – reméli Nagy György József.

Szeles József és az idei kukorica. Ő már feldolgozva adja el, itthon vagy Romániában. Fotó: Karnok Csaba

Szeles József és az idei kukorica. Ő már feldolgozva adja el, itthon vagy Romániában. Fotó: Karnok Csaba


Nem elég termelni






Jó tudni, mit evett a jószág

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!