Makó és környéke

2015.11.17. 20:50

Több százezerbe került a hétfő esti mentés

Kiszombor - Vizsgálat deríti ki, kötelezhető-e a mentés költségeinek megtérítésére az a makói férfi, akit hétfő este tűzoltók hoztak le a kiszombori Telekom-toronyból.

Bakos András

Kórházba szállították a mentők azt a 30 éves makói férfit hétfőn késő este, aki nyolc órát töltött a kiszombori távközlési torony tetején. Valószínűleg öngyilkossági szándékkal mászott föl. Családja is kérlelte, ne tegyen kárt magában, pszichológus is beszélt vele. Végül szerencsére nem történt baj, a tűzoltók épségben le tudták hozni a magasból, emelőkosár segítségével.


A kórházba szállításának azért van jelentősége, mert mint [namelink name="Molnár Krisztina"] főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő kérdésünkre közölte, most vizsgálat indul: el kell dönteni, kötelezhető-e a mentés költségeinek megtérítésére a makói férfi. Az erre vonatkozó törvény úgy szól, ezt a pénzt azon lehet behajtani, aki „a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta". Elő is fordult már hasonló helyzetben, hogy a katasztrófavédelem benyújtotta a számlát, ami több százezer forint volt. Azért ez esetben is minden körülményt figyelembe vesznek – hangsúlyozta a főhadnagy –, az orvosi szakvéleményt is. Arról, hogy a nyolc órán át tartó kiszombori mentés mennyibe került, a vizsgálat végéig nem nyilatkoznak.

Felmászott egy férfi a kiszombori toronyra. Fotó: Frank Yvette  - GALÉRIA



A mintegy harminc méter magas kiszombori torony a Magyar Telekomé, de más szolgáltatók berendezéseinek is helyet ad. A mentés idején egy helybeli szóvá tette, a tornyot ugyan körbekerítették, de könnyen be lehet mászni. A kérdésre, hogyan lehetne elérni, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen eset, a cég kommunikációs igazgatósága azt válaszolta, a tornyokat, kapukat, amelyeket nem lehet állandóan őrizni, zárral, lakattal védik. Előfordul, hogy ezeket megrongálják, de a cég azonnal pótolja a hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!