Makó és környéke

2015.12.22. 22:26

Megszűnik az állatorvosi ügyelet jövőre Makón

Makó - Nehezebb lesz hétvégén, ünnepnapon állatorvost találniuk Makón azoknak, akiknek hirtelen betegszik meg a házi kedvence, jószága, január elsejével ugyanis megszűnik a szervezett ügyelet. Olyan kevesen tartanak állatot, hogy gyakran hívás nélkül telik el az ügyeleti idő.

Szabó Imre

2016. január elsejétől a makói kerület állatorvosai nem tartanak szervezett ügyeletet – hívta fel a figyelmünket egy makói olvasónk, kifejezve egyúttal aggodalmát a változás miatt. Mint Hegyes Tibortól, a megyei állatorvosi kamara makói vezetőségi tagjától megtudtuk, hatósági, azaz a járványügyi és élelmiszerbiztonsági problémák kezelésére hivatott ügyelet ettől függetlenül továbbra is lesz, ám ha valaki beteg jószágához, házi kedvencéhez hívna doktort, már nem talál úgynevezett szolgáltató ügyeletest.


A helyzet magyarázata: az utóbbi időben Makón és környékén olyannyira megcsappant az állattartás, hogy egy-egy hétvégén, ünnepnapon gyakran csak egy- két hívás fut be, esetleg egy sem. Ezt tapasztalatai alapján megerősítette lapunknak az egyik állatorvos, [namelink name="Török Miklós"] is. A városban egyébként összesen nyolc állatorvos dolgozik, közülük azonban egy az év végével nyugdíjba vonul. Mivel az ügyelet vállalása egyébként is önkéntes alapon működött, és egyre többen jelezték, hogy nem kívánnak benne részt venni, az idei év végével ez meg is szűnik.

 

 Munkában Török Miklós, az egyik makói állatorvos. Január elsejétől ő sem ügyel. Fotó: DM

Munkában Török Miklós, az egyik makói állatorvos. Január elsejétől ő sem ügyel. Fotó: DM

Mit tehet az, akinek ezt követően lesz szüksége hétvégén vagy ünnepnapon állatorvosra? Hegyes Tibor azt mondja, az egyre csekélyebb számú állattartó telepek egyébként is szerződésben állnak valamelyikkel, és a megállapodásban rögzíteni szokták, ilyen esetben ki helyettesít, nekik nem lesz gondjuk. Aki viszont mondjuk egy disznót hizlal, és az állat rosszkor betegszik meg, annyit tehet, hogy megpróbálja elérni valamelyik állatorvost. Úgy gondolja, ez ezek után, szervezett ügyeleti rend nélkül is sikerülni fog.

Nem Makó az első


Csongrád megyében nem a makói az első járás, ahol ez a probléma felmerül. Megírtuk, Csongrádon és Szentesen már idén tavasszal szembesültek a jószágtartók a problémával (2015. március 14.: Nincs állatorvosi ügyelet két járásban). Mint megírtuk, 2012 szeptemberéig törvény kötelezte a Magyar Állatorvosi Kamarát, hogy megszervezze az ügyeletet, az orvosokat pedig, hogy részt vegyenek benne. Pénzt azonban nem adott rá az állam – így, miután a kamara megnyerte az emiatt indított pert, egyszerűen megszüntették az ügyelési kötelezettséget. Azóta önkéntes az ügyeleti szolgálat biztosítása, és egyre több helyen marad el, Bács- Kiskun megyében például már ez a jellemző szinte mindenütt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!