Makó és környéke

2016.03.31. 18:55

Embert mentett a Marosból a makói gyepmester

Feltehetőleg öngyilkos akart lenni az a férfi, akit kedden késő délután húzott ki a Marosból a makói gyepmester, Erdei Ferenc. Szerencse, hogy jókor volt jó helyen, hogy volt eszköze a mentéshez - éppen a kutyáját, Palikát sétáltatta.

Szabó Imre

 – Szerintem perceken, de lehet, hogy pillanatokon múlt. Ha csak egy kicsit is később járok arra, a férfi elsüllyed, elviszi a víz – mondta a makói gyepmester, [namelink name="Erdei Ferenc"] a keddi életmentésről.


Az eset a Maros-parton, az üdülőövezeten túl, a cserkelő úton, Verebes felé tartva történt a szokásos napi kutyasétáltatás közben, munka után, késő délután.



Feri már az erdőbe érve látta a később megmentett embert, de az átlagos testalkatú, tetőtől talpig farmerba öltözött, középkorú férfi viselkedésén nem látszott semmi különös, úgy tűnt, csak sétálgat. El is vesztette szem elől – ám nem sokkal később, Palikával, a fehér agárral a parton sétálva egyszer csak csobbanást hallott. Azonnal a hang irányába fordult és látta, hogy fodrozódik a víz, a korábban a közelben sétáló férfit viszont nem látta körbenézve. Végül az egyik, vízbe nyúló fa tövénél látta meg a víz tetején, arccal lefelé, hason fekve lebegni – azért nem sodródott el azonnal, mert megakadt a fa ágain.


 Ahogy megpillantotta, azonnal levette a cipőjét, leoldotta a kutya pórázát és belegázolt a vízbe. Jó másfél méternyit gyalogolt befelé a folyóba, derékig ért neki a nyolcfokos víz. Végül is sikerült megragadnia a férfi karját. Nem mozdult, hiába szólongatta. Így ráhurkolta a csuklójára a pórázt és annál fogva megpróbálta kihúzni a partig. Ez addig sikerült is, amíg a part közelébe nem ért, ahol már a fekvő férfinek nem merült a feje a vízbe – onnan viszont nem tudott továbbhaladni, mert ott becslése szerint 50 centi mélységű iszap és sár volt a mederben, és ez kettejüknek már sok volt. Nem tudott mást tenni, mint hogy miután meggyőződött róla, hogy a kimentett férfi lélegzik, a másik kezével a zsebébe nyúlt, és hívta a mentőket. A különleges fotó, ami azt ábrázolja, ahogyan Feri kezével a másik embert a csuklójára hurkolt póráznál fogva tartja, addig készült, amíg az egyébként percek alatt kiérkező mentőket várta.


 A gyepmester azt mondta, mentés közben nem igazán volt ideje gondolkozni. Bár a minden bizonnyal vízbe ugrott férfi magatehetetlennek tűnt és egy szót sem szólt, láthatóan tudatánál volt. Feri azért beszélt hozzá: igyekezett megnyugtatni, s közben arra is ügyelt, nehogy ő is megcsússzon, mert akkor mindketten odaveszhetnek. Azt is elmondta, van már gyakorlata az életmentésben. Évekkel ezelőtt a Maroson csónakázva egy másik evezőst húzott ki a süllyedőben lévő csónakjából.


– Nagy szerencse, hogy éppen akkor jártam ott, és nyilván az is, hogy ismerem a folyót, meg hogy volt eszközöm a mentéshez – összegezte mindazt, ami a lélekjelenléten kívül kellett ahhoz, hogy meg tudja menteni egy ember életét. A kutya a mentés ideje alatt végig a parton ült a gazdáját figyelve.


A férfit a mentők ellátták, kórházba szállították. Úgy tudjuk, nem először próbálkozott öngyilkossággal: ő volt az, aki a Szegfű utcában idén januárban a földgázvezeték átvágásával magára robbantotta a házat. Azt az esetet könnyű sérülésekkel megúszta (2016. január 22.: Robbanás a makói Szegfű utcában).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!