Makó és környéke

2016.03.03. 17:45

Gyerekkel kéregetnek Makón

Ismét felbukkantak Makón olyan kéregetők, akik kisgyereket használnak fel, hogy pénzhez jussanak. Ez szabálysértés, a Makói Rendőrkapitányságra azonban idén még senki sem tett bejelentést.

Szabó Imre

„Odaszaladt hozzám egy kislány könnybe lábadt szemekkel, hogy tudnék-e neki pénzt adni, mert napok óta nem evett" – kezdte a beszámolót minapi megdöbbentő élményéről a lapunk által alapított, jelenleg 5507 tagot számláló Facebook-csoport, a Makón élek egyik tagja. „Megsajnáltam, adtam neki pár száz forintot, meg mondtam neki, hogy van nálam péksütemény, adok belőle. Erre a kislány azt válaszolta, hogy az nem kell, és elszaladt." A bejegyzést író megdöbbent, hogy a kislány azt mondta, éhes, de az ételt visszautasította. A magyarázat egyszerű volt: a gyerek odaszaladt a telefonfülkéhez, ahol az anyukája várta, odaadta neki a pénzt, és ment tovább kéregetni.


A bejegyzéshez több mint ötvenen szóltak hozzá. Sokan hasonló tapasztalatokról írtak, mások a véleményüket osztották meg az esettel kapcsolatban. „Ez annyira tipikus... Rengeteg ilyen kéregető van, azt mondja, éhes, de ha ételt adnál neki pénz helyett, akkor az már nem kell. Én már nem is szoktam utcai kéregetőknek adni, pont emiatt" – jegyezte meg valaki. Egy másik hozzászóló azt a kérdést vetette fel, hogy ha a lány már ezt tanulja gyermekkorában, mi lesz belőle felnőttként, de olyan is volt, aki azt írta, sajnálja a kicsit, hogy kihasználják. „A szülő a hibás. Miért vállal annyi gyereket, ha nem tudja megfelelően ellátni élelemmel, ruhával?" – ezt is kérdezték.


A probléma nem új keletű Makón, tavaly is beszámoltunk hasonló zaklatásokról (2015. május 2.: A kéregetők olykor Makón is rámenősek). A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya lapunkat akkor úgy tájékoztatta, aki közterületen vagy nyilvános helyen úgy koldul, hogy a járókelőket leszólítja, szabálysértést követ el. Az is, aki házról házra, lakásról lakásra járva kéreget, és az is, aki gyermek társaságában koldul. Ez utóbbi esetben a gyermek és az elkövető adatairól a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyermekjóléti szolgálatot is értesítik. Erre tavaly volt is példa – idén, mint most megtudtuk, még senki sem tett bejelentést a rendőrségen utcai koldulás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!